Herstel conditie

johnvz
Berichten: 81
Lid geworden op: Za 01 Okt 2016, 08:11

Herstel conditie

Berichtdoor johnvz » Vr 10 Mar 2017, 14:59

In een ander draadje zag ik vandaag een verwijzing naar de richtlijnen rond 'rehabilitation' van Joseph Burrascano:
http://www.ilads.org/lyme/B_guidelines_12_17_08.pdf
Zie blz 31 en 32 (dank voor het plaatsen Josie!)
Graag maak ik hier een apart topic van, want het herstel van conditie is in mijn eigen ervaring een lastig punt. Wanneer doe je wat, hoe vaak, hoe intensief, etc. Zelf heb ik de neiging om, op de goede dagen, te snel te veel te willen doen. Waarna je de dagen erna weer een terugval krijgt. Verder lees ik hier, dat Burrascano aerobe oefening afraadt in het begin.
Wat is jullie ervaring met het opbouwen van je conditie? En heb je misschien tips? Als aerobe oefeningen in het begin te heftig zijn, wanneer mag je daar dan wel mee starten? Doen jullie dit onder begeleiding of met een eigen schema?

Ik realiseer me dat dit voor een deel van de forumlezers (nog) helemaal niet relevant is, omdat je simpelweg niet van de bank af kan komen. Maar hopelijk komt voor iedereen toch een keer het keerpunt en kunnen we op dit punt ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 2764
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14
Contact:

Re: Herstel conditie

Berichtdoor Roxy » Vr 10 Mar 2017, 16:01

Hallo John,
Leuk topic! De belastbaarheid van het lichaam is een belangrijk punt en is een startpunt waar je mee moet gaan beginnen en moet leren herkennen en leren respecteren. Dat kun je als leidraad gaan aanhouden.

Trainen/bewegen/oefeningen bij medisch cardio-/fysio fitness met een persoonlijk trainingsprogramma en onder begeleiding van een fysiotherapeut een soort van personal trainer in een klein groepje was voor mij te zwaar. Een regelmaat in eventuele opbouw van conditie, belasting, spierkracht lukte niet.

Ik volg yoga les in een kleine groep van 6-9 mensen. Dat doe ik sinds een aantal jaren ook toen ik erg ziek was en veel pijn had. Het is onder goede en persoonlijke begeleiding van een Yoga lerares en ik krijg vaak aanpaste of lichtere oefeningen omdat ik niet met alles mee kan doen.
Lichamelijke beweging ook al is het nog zo klein en licht wat je kunt doen wordt aangeraden als ook ontspanning van lichaam en geest.
De ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen of meditatie oefeningen zijn licht en kunnen vaak altijd mee worden gedaan.
En als een yoga oefening niet kan of niet lukt is het mee doen in gedachten (visualisatie) een optie. Dat heeft zelfs al een effect en een uitwerking op lichaam en geest.

In het verleden ben ik erg ziek geraakt -bank/bed- maar dankzij de behandelingen ben ik van de bank gekomen :) en dat is en blijft zeker mogelijk voor mensen-patiënten.
Verminderde spierkracht, spierzwakte en een conditie ver onder de maat zijn bij mij wel issues en punten van aandacht. Ik hoop dat dat nog kan gaan verbeteren.

Sinds 2015 probeer ik weer iets van meer spierkracht te kunnen krijgen door te gaan lopen en of te gaan fietsen. Het lichaam, de spieren en de stofwisseling moeten daar erg aan wennen en ik probeer als dat gaat (dat kan per dag verschillend zijn) met fietsen weer wat te trainen en op te bouwen.
Sinds 2015 heb ik het fietsen heel rustig kunnen opbouwen vanaf 0 naar een paar km, naar tussen 6 - 12 km per rondje fietsen.
In het voorjaar van 2016 is daar door persoonlijke omstandigheden de klad in gekomen en heb ik in de rest van 2016 niet regelmatig kunnen fietsen. Ik ga het dit voorjaar weer opnieuw proberen.
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 2764
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14
Contact:

Re: Herstel conditie

Berichtdoor Roxy » Vr 10 Mar 2017, 17:03

Indien mogelijk..
2017 01 11 Nederland in Beweging https://www.youtube.com/watch?v=_svwFqDzhY4
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

raftafari
Berichten: 77
Lid geworden op: Vr 26 Feb 2016, 01:48

Re: Herstel conditie

Berichtdoor raftafari » Vr 17 Mar 2017, 01:17

Wij gebruiken de wii-fit met balanceboard.
had dit cadeau gedaan voor haar verjaardag en ze is er zot van.
Kiezen wanneer het je gaat en welke oefeningen je kan doen, yoga, aerobic, spieroefeningen,...
Bijna dagelijks word die gebruikt tegenwoordig.
ik ben erg blij ermee.
No words to say
and nothing left to fear
Cuz every moment
is made to disapear


Terug naar “Overige”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast