Lichen Sclerosus en Lyme

Voor alle onderwerpen die gaan over andere door teken overdraagbare infecties. Over symptomen, diagnose, tests en behandeling hiervan. Onderwerpen over andere infecties die naast de Lyme-Borreliose kunnen optreden, zijn hier ook welkom.
Gebruikersavatar
Karin
Berichten: 123
Lid geworden op: Ma 18 Mei 2015, 18:05

Lichen Sclerosus en Lyme

Berichtdoor Karin » Zo 29 Dec 2019, 12:07

Ik denk niet dat het onder een co-infectie valt, maar dit leek mij het meest geschikte subforum voor mijn vrij eenvoudige vraag: zijn er meer mensen hier bekend met Lichen Sclerosus naast hun Lyme?

Natuurlijk heb ik op dit forum gezocht, en ik kwam de ziekte wel tegen, maar allemaal genoemd in artikelen over Lyme. Nu is het ook niet direct iets wat de meeste mensen graag aan de grote klok hangen, maar ik ben toch benieuwd, en natuurlijk ook of het verband houdt met Lyme, of dat het gewoon domme pech is.

Tot mijn huisarts het noemde had ik er ook nog nooit van gehoord, dus hier een uitleg van de website van de Stichting Lichen Sclerosus:

Lichen sclerosus in het kort uitgelegd

Lichen sclerosus is een chronische, met ontstekingen gepaard gaande, niet-infectieuze ziekte van de huid, die overal op de huid kan voorkomen, met als voorkeur de geslachtsdelen en het gebied rond de anus.

De oorzaak van lichen sclerosus is onbekend, er wordt nu vanuit gegaan dat het een auto-immuunziekte is. Lichen sclerosus komt 10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Op een vulvapoli heeft ongeveer een derde van de patiënten, lichen sclerosus.

De belangrijkste klacht bij de meeste patiënten is jeuk aan de geslachtsdelen, hierdoor worden vrouwen vaak ten onrechte behandeld voor een candida-infectie. Vaak zijn er ook seksuele klachten, zoals (Dyspareunie) pijn kort voor, tijdens en-of kort na de geslachtsgemeenschap of zelfs onmogelijkheid tot penetratie, komt regelmatig voor.

Bij onderzoek wordt lichen sclerosus gekenmerkt door een witte huid en bij vrouwen, met verlies van de vulvaire architectuur. De clitoris wordt vaak onder het voorhuidje ‘begraven’ . De binnenste schaamlippen verdwijnen vaak, verstrijken, of verkleven.

De schaamlippen kunnen aan de voorzijde ook samensmelten waardoor de ingang van de vagina nauwer wordt en de klachten van dyspareunie ontstaan, soms met inscheuren bij een poging tot penetratie. De huid kan dun maar soms ook verdikt zijn. Verder worden krabeffecten, onderhuidse bloedingen gezien. Vaak is het gebied rondom de anus ook aangedaan en ontstaat er een zogenaamd ‘ figure of eight’.

Bij mannen zijn witte, soms glanzende plekken te zien op de huid rondom de geslachtsdelen en de huid voelt strak aan. Soms zijn er bloeduitstortingen te zien (doordat de huid kwetsbaar is) en vaak is er ook jeuk. Soms is er pijn, deze pijn kan tevens bij het plassen of bij de ontlasting voorkomen.

De diagnose lichen sclerosus kan meestal worden gesteld op het klinische beeld (lichamelijk onderzoek) waarbij geen biopt nodig is.

Behandeling bestaat uit chronisch, levenslang, smeren met een sterkwerkende corticosteroïd (hormoon-) zalf, ondersteund met een invettende zalf.

Een verwijdings- of introïtusplastiek kan het probleem bij de penetratie oplossen. Soms is hierna nog aanvullende bekkenfysiotherapie nodig, meestal is er door de vaak pijnlijke penetratie een overactieve bekkenbodem ontstaan.

Gebruikersavatar
Jaybee
Berichten: 164
Lid geworden op: Za 16 Jun 2018, 20:37

Re: Lichen Sclerosus en Lyme

Berichtdoor Jaybee » Di 31 Dec 2019, 14:17

De link tussen LS en Lyme bestaat zeker naar mijn mening. Dit is ook zo'n onderwerp dat relatief snel van tafel wordt geveegd binnen de reguliere geneeskunde. LS kan ook op andere plekken voorkomen buiten de genitale plekken.

Sites spreken elkaar tegen qua behandeling echter zou ik zelf heel erg oppassen met overmatig gebruik van die hormoonzalven. Ik hoor ook hele goede dingen over behandelen met (ozon)olijfolie. Dit genereert heel veel zuurstof waardoor de huid ook weer kan herstellen en soepeler wordt. Meerdere mensen waaronder vrouwen boeken daar vooruitgang mee las ik op diverse fora. (Spul kun je gewoon bestellen via BOL ofzo).

Persoonlijk zou ik kiezen voor een natuurlijke behandeling en tussendoor de huid goed invetten met bijvoorbeeld een vette babyzelf zoals Bepanthen. Als het echt niet anders gaat soms smeren met de hormoonzalf om het 'bij te houden'. Met name die klasse 4 producten zijn vrij heftig (maar kunnen dus wel behulpzaam zijn).

Levenslang smeren met hormoonzalf klinkt voor mij meer als levenslang de farmaceutische kas spekken.. Er zijn zeker ook andere wegen te bewandelen maar het is zeker een serieuze aandoening die niet onderschat moet worden.
https://quantumleap.is/

Je lichaam is een zeldzame Lamborghini, laat jezelf niet afschepen..


Terug naar “Co-infecties”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast