Medicinale wietolie - Gezondheid - Zelfbeschikkingsrecht

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 4305
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Medicinale wietolie - Gezondheid - Zelfbeschikkingsrecht

Berichtdoor Roxy » Vr 16 Nov 2018, 18:37

Gemeente.nu
13 november 2018
Deelnemers wietexperiment voorlopig nog vraagteken - Animo voor het wietexperiment brokkelt af
Nu de animo voor het wietexperiment afbrokkelt, wil het kabinet pas in de loop van het voorjaar weten welke gemeenten aan de proef deelnemen. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.
De verwachting was eerder dat gemeenten zich op basis van deze internetconsultatie zouden aanmelden. Maar waar lokale overheden eerst enthousiast leken, klinkt er inmiddels steeds meer kritiek, onder meer vanuit Amsterdam en Rotterdam. Maastrichtse coffeeshophouders trokken zich pas nog terug. ‘Inmiddels blijkt uit gesprekken met betrokken partijen, waaronder gemeenten zelf, dat het juiste moment voor aanmelden daar is als meer zekerheid is over de inrichting van het experiment,’ meldt het ministerie in een toelichting.

Aanvankelijk zouden zes tot tien gemeenten meedoen aan het experiment. De commissie Knottnerus die onderzocht hoe het experiment moet verlopen, drong aan op ‘aanzienlijk meer’ gemeenten. Tien zou te weinig zijn voor ‘een voldoende representatief onderzoek’. Daarop is besloten een even grote ‘controlegroep’ in het leven te roepen, hoewel hierover in het conceptbesluit niet meer wordt gerept.
Lees meer gehele artikel Bron https://www.gemeente.nu/veiligheid/hand ... raagteken/

Rinus: 'Weinig verwachten van overheid'; Lees meer Bron https://www.mediwietsite.nl/rinus-opent ... 7U_6NW9EBU
Volgens Rinus heeft het geen zin om te wachten tot de overheid deze situatie verbetert. “Het gedoogbeleid had in de jaren zeventig al tot legalisatie moeten leiden. We zijn nu ruim 40 jaar verder er is niets veranderd. Ik heb daarom ook geen vertrouwen in de nieuwste ontwikkelingen.”

Hiermee doelt Rinus op het wietexperiment dat de overheid voorbereidt. Hierbij mogen een aantal coffeeshops wiet gaan inkopen bij legale kwekerijen. Dat is dus cananbis uit gecontroleerde, door de overheid aangewezen kweekfaciliteiten, inclusief een gegarandeerde en geteste kwaliteit.

Dit klinkt wellicht als een goede ontwikkeling, maar de werkelijkheid valt helaas tegen. Pas in de eerste helft van 2019 wordt duidelijk welke gemeentes van de overheid mee mogen doen aan het experiment. Daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer nog door het voorstel heen. Men vermoedt dus dat alles pas op zijn vroegst in 2020 van start gaat. Maar gezien de huidige snelheid wordt dat waarschijnlijk veel later.

Dit is slecht nieuws voor iedereen die cannabis gebruikt en dus zeker ook voor medicinale gebruikers. Veel patiënten halen hun cannabis namelijk bij een coffeeshop omdat de medicinale staatswiet te wensen overlaat, duur is en niet wordt vergoed door verzekeraars.

“Het lijkt er misschien op dat de overheid naar mogelijkheden zoekt om de situatie omtrent recreatieve en medicinale cannabis te verbeteren. Maar dat lijkt het al jaren en ondertussen staan we nog steeds stil. Kijk bijvoorbeeld naar de situatie met mediwiet in Nederland; het Bureau Medicinale Cannabis bestaat al 15 jaar, en het is nog steeds een zooitje. Ik verwacht weinig progressie vanuit de overheid.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 4305
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Medicinale wietolie - Gezondheid - Zelfbeschikkingsrecht

Berichtdoor Roxy » Wo 28 Nov 2018, 13:47

Eenvandaag
27 november 2018
Wageningen Universiteit wil een rol spelen in het experiment met legale wietteelt
De landbouwuniversiteit Wageningen (WUR) wil graag meedoen aan het experiment gesloten coffeeshopketen, dat in 2019 van start moet gaan. Dat zegt Eric Poot van de WUR, teamleider plantkunde bij de universiteit.

"Wij zouden daar graag een rol in spelen", vertelt de teamleider. "Ik denk ook dat het verstandig is om onderzoeksinstellingen als de onze bij het experiment te betrekken, omdat wij de teelt op een hoger plan kunnen krijgen: duurzamer, veiliger en gezonder.”
Universiteit Wageningen in de wiet
Het plantkundeteam van Eric Poot meldt zich niet voor niks. Het team doet al twee jaar onderzoek naar het telen van wiet in opdracht van een mondiaal opererend verlichtingsconcern. Zo is veel wetenschappelijke kennis van de plant opgebouwd. Het onderzoek vindt plaats in een kas op een geheim gehouden locatie.

"We werken aan medicinale cannabis en onderzoeken de plant in een kas, waar ook zonlicht is", legt de teamleider uit. “Daarbij is het belangrijk dat de plant constante hoeveelheden THC en CBD levert (de werkzame bestanddelen van cannabis, red). We proberen het licht zo in te zetten dat we het zonlicht kunnen compenseren, zodat we met zonlicht steeds hetzelfde gehalte kunnen produceren."
Meer informatie en link van de uitzending; Bron https://eenvandaag.avrotros.nl/item/wag ... wietteelt/
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Gezondheid Algemeen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast