Coronavirus (COVID-19)

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
TheoA
Berichten: 141
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor TheoA » Wo 31 Mar 2021, 11:19

De onduidelijkheid rond het AstraZeneva-vaccin is nog niet voorbij. Nog lang niet.

De Scandinavische landen (Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden) hebben de pauze in het gebruik verlengd, in ieder geval tot 6 april a.s. Duitsland heeft besloten dat het middel alleen mag worden toegepast voor mensen van 60 jaar en ouder. Canada heeft de leeftijdgrens op 55 gesteld, daaronder mag dit vaccin niet worden gebruikt. In de Verenigde Staten is dit vaccin nog steeds niet goedgekeurd. https://www.dvhn.nl/extra/Duitsland-bep ... 43660.html

Dit alles is best opmerkelijk, omdat dit vaccin vooral bedoeld was voor mensen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar. Boven de leeftijd van 65 werd dit vaccin daarentegen afgeraden. Daarover is nog in februari een uitvoerige instructie door de Gezondheidsraad uitgegeven. https://www.gezondheidsraad.nl/document ... eca-vaccin

Inmiddels is de naam van het AstraZeneca-vaccin zo besmet (sic!) geraakt, dat de Brits-Zweedse produdent besloten heeft deze te wijzigen in Vaxzevria. Een bekende marketingstruc, maar het zal niet helpen om alle onrust rond dit vaccin weg te nemen.
https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/ ... 1617181185

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5672
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Wo 31 Mar 2021, 20:35

AD
31 maart 2021
Sportieve Lennie (40) vecht al een jaar om beter te worden na corona: ‘Binnen 1,5 week belandde ik in een rolstoel’; Bron https://www.ad.nl/gezond/sportieve-lenn ... ~ac799201/
Lennie Bunnik (40) was heel actief en sportief. Totdat ze op 16 maart 2020 corona kreeg. Heel langzaam knapte ze op, maar aan die opgaande lijn kwam in oktober een einde en ze belandde in een rolstoel. ,,Ik ben een onwijze glas-halfvol-denker, maar ik weet momenteel niet of ik ooit helemaal beter word.”
In de woonkamer in Zegveld staat een bed waar Lennie grote delen van de dag doorbrengt. Ook de kerstboom staat nog, want het aftuigen is een te groot project. Een groot contrast met een jaar geleden. ,,Ik werkte 24 uur per week als office manager in het bedrijf van mijn broers, had een eigen bedrijfje in schminken en kinderfeestjes, voetbalde, was actief bij de vrijwillige brandweer. Nu kan ik zeven minuten lopen, mijn huishouden niet zelf doen en áls ik een spelletje kan doen met mijn dochters moet ik daarvoor en daarna rusten.”
,Zelf vroeg ik me dat op een gegeven moment ook af, maar ik weet dat het dat niet is. Maar wat het wel is, dat weten we niet. Sommige ex-patiënten hebben schone longen, maar toch longklachten of hartklachten zonder dat de cardioloog iets kan vinden. Bij mij is nu de diagnose Myalgische encefalomyelitis (ME) gesteld, maar dat is een uitsluitingsdiagnose, omdat er verder niets te vinden is. Misschien is het een aansturing vanuit de hersenen? Misschien triggert corona wel iets dat er al zat? Het zijn heel veel losse stukjes die nog geen puzzel vormen.”

Reactie Revalidatie arts
Lennies verhaal staat niet op zichzelf. Tienduizenden, vaak jonge en sportieve mensen, kampen met langdurige klachten nadat zij corona opliepen. Hester van der Werf-Kemper, revalidatiearts St. Antonius Ziekenhuis, geeft een reactie.

,,Als revalidatieartsen zien wij wekelijks patiënten op de poli met aanhoudende klachten na een Covid-19-infectie. De klachten die patiënten ervaren, variëren erg en zijn niet altijd gerelateerd aan de ernst van de doorgemaakte infectie. Soms kan een patiënt die op de ic heeft gelegen binnen een paar weken zijn hobby’s en werk weer oppakken, terwijl een andere patiënt, die thuis een relatief milde infectie heeft doorgemaakt, volledig vastloopt in de opbouw van zijn dagelijkse activiteiten.”

Psychosociale problemen
,,Ook het soort klachten is divers. Wij zien patiënten (na verwijzing door de huisarts) die last hebben van spierzwakte, cognitieve problemen, benauwdheid, emotionele problemen en psychosociale problemen. Vrijwel alle patiënten hebben daarbij ook last van vermoeidheid en er is vaak sprake van verminderde fysieke en mentale belastbaarheid.”

,,We zien dat het herstel soms lang kan duren. Een deel van de patiënten wil sneller meer kunnen dan dat ze fysiek of mentaal aankunnen. Dat is heel menselijk, maar kan een averechts effect hebben op de duur van het herstel. Wanneer zij de juiste balans in opbouw eenmaal hebben gevonden, verminderen bij deze patiënten vaak de klachten en kunnen zij meestal hun dagelijkse activiteiten steeds beter oppakken.”

Emotionele klachten
,,Patiënten kunnen baat hebben bij begeleiding van een (long)fysiotherapeut voor de opbouw van de fysieke conditie. Een ergotherapeut kan begeleiden bij het vinden van de juiste balans in belasting en belastbaarheid en het omgaan met de cognitieve klachten. Bij emotionele klachten kan gedacht worden aan begeleiding door de praktijkondersteuner van de huisarts of psycholoog.”

,,We weten nog niet wat alle langetermijngevolgen zijn na een Covid-19-infectie. Het is voor artsen lastig om te duiden of de klachten het directe gevolg zijn van de infectie of dat het om klachten gaat die door de infectie getriggerd worden. Helemaal als er bij aanvullend onderzoek geen afwijkingen zichtbaar zijn. Er wordt nog volop onderzoek naar gedaan. In de loop der tijd zal dit duidelijker worden en zullen patiënten ook meer duidelijkheid krijgen.”
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2053
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Do 01 Apr 2021, 15:52

Studie: na vaccinatie ben je nauwelijks besmettelijk;
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) reageert verheugd op een Amerikaanse studie waarin wordt geconstateerd dat onder zorgmedewerkers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nauwelijks nog besmettingen worden vastgesteld. "Dat is goed nieuws en in lijn der verwachting. Deze signalen hebben we ook gezien in andere studies, maar er is wel meer onderzoek nodig", zegt een woordvoerster van het RIVM.

https://www.1limburg.nl/live-studie-na- ... =section-1

Henriëtte

TheoA
Berichten: 141
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor TheoA » Za 03 Apr 2021, 10:27

Henriëtte schreef:Studie: na vaccinatie ben je nauwelijks besmettelijk;
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) reageert verheugd op een Amerikaanse studie waarin wordt geconstateerd dat onder zorgmedewerkers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nauwelijks nog besmettingen worden vastgesteld. "Dat is goed nieuws en in lijn der verwachting. Deze signalen hebben we ook gezien in andere studies, maar er is wel meer onderzoek nodig", zegt een woordvoerster van het RIVM.
Inmiddels heeft het RIVM zijn 1e reactie genuanceerd. RIVM-directeur Van Dissel zegt nu dat gevaccineerd zijn weliswaar betekent dat de kans op besmetting afneemt, maar desondanks toch aanwezig blijft. Ook het overdragen van het virus door gevaccineerden blijft weldegelijk mogelijk.

Dergelijke geluiden zijn ook in de USA te vernemen.
The Centers for Disease Control and Prevention on Thursday walked back controversial comments made by its director, Dr. Rochelle P. Walensky, suggesting that people who are vaccinated against the coronavirus never become infected or transmit the virus to others. “Dr. Walensky spoke broadly during this interview,” an agency spokesman told The Times. “It’s possible that some people who are fully vaccinated could get Covid-19. The evidence isn’t clear whether they can spread the virus to others. We are continuing to evaluate the evidence.”: https://www.nytimes.com/2021/04/01/heal ... ensky.html

Henriëtte
Berichten: 2053
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Ma 12 Apr 2021, 16:21

Dit weten we nu (nog niet) over langdurige klachten na COVID-19;
Mensen die na COVID-19 langdurige klachten hebben, hebben bijvoorbeeld last van vermoeidheid en kortademigheid, zo legt Maitland uit. Er zijn ook mensen die pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, langdurig verlies van reuk, depressies of vergeetachtigheid ontwikkelen.

https://www.nu.nl/uitleg-over-het-coron ... id-19.html

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2053
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Ma 12 Apr 2021, 16:26

Veelgestelde vragen over COVID-19 en lyme;
De Lymevereniging krijgt soms vragen van patiënten over corona, deze vragen beantwoorden we hieronder

https://lymevereniging.nl/dossiers/covid-19-en-lyme/

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2053
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Vr 16 Apr 2021, 12:01

Denemarken stopt vaccinaties met AstraZeneca;
Er wordt al sinds 11 maart niet meer met AstraZeneca gevaccineerd in Denemarken. In Nederland wordt het AstraZeneca-vaccin alleen aan zestigplussers gegeven.

https://nos.nl/artikel/2376690-denemark ... eneca.html

Henriëtte


Terug naar “Gezondheid Algemeen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten