Informatie over vitamine B12 en B12 tekort/Ziekte van Addison-Biermer

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6060
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Informatie over vitamine B12 en B12 tekort/Ziekte van Addison-Biermer

Berichtdoor Roxy » Za 16 Okt 2021, 15:48

CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen); Bron https://www.cbg-meb.nl/

Belangrijke informatie voor de patiënten, huisartsen en medisch specialisten. De bijsluiter van Takeda (Hydrocobamine (B12); Registratienummer RVG 02471) is aangepast door de fabrikant; Bron https://db.cbg-meb.nl/ords/f?p=111:2:0: ... 1,PRODA,10
..Controles van de vitamine B12-spiegel tijdens behandeling met dit medicijn zijn niet zinvol, gezien de spiegel altijd zal stijgen..
..Bij duidelijke neurologische afwijkingen
1 injectie van 1000 microgram Hydrocobamine één à tweemaal per week gedurende geruime tijd, bv. 2 jaar. Na langdurig gebruik dient een onderhoudsdosering gegeven te worden tenzij de oorzaak van het vitamine B12-tekort is verholpen.

Hoelang moet u Hydrocobamine gebruiken?
Uw arts zal u vertellen hoelang u Hydrocobamine zult moeten gebruiken. De duur van de behandeling kan variëren van enkele maanden tot levenslang. Dit is afhankelijk van de aandoening en de achterliggende oorzaak..
Bij de behandeling van B12 tekort/B12 deficiëntie met B12 injecties moet de B12 spiegel (B12 serum waarde) hoog zijn én blijven ruim boven de 1000 richting >1476. Sommige huisartsen en medisch specialisten hebben onvoldoende medische kennis van
B12 tekort/B12 deficiëntie en laten patiënten stoppen met de B12 injecties als zij tijdens de behandeling de bloedwaarde laten
prikken en 'schrikken' van de hoge B12 spiegel (B12 serum waarde). Dat is een medische fout die voorkomen moet worden.
De patiënten kunnen nu ook verwijzen naar de bijsluiter!
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6060
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Informatie over vitamine B12 en B12 tekort/Ziekte van Addison-Biermer

Berichtdoor Roxy » Vr 29 Okt 2021, 19:46

Goed nieuws! Het Zorginstituut Nederland; Bron https://www.zorginstituutnederland.nl/ heeft het Farmacotherapeutisch Kompas; Bron https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/ ook aangepast. Het Farmacotherapeutisch Kompas is het digitale boek van de (huis)arts!
..In het Farmacotherapeutisch Kompas staan alle in Nederland verkrijgbare geneesmiddelen, die geregistreerd staan als 'geneesmiddelen voor mensen' bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of de European Medicines Agency (EMA) en vermeld staan in het taxebestand van Z-Index, dat elke maand wordt geactualiseerd..
Patiënten kunnen de (huis)arts daar op wijzen zodat zij de juiste behandeling krijgen en dat controle (met bloedonderzoek) van de B12 spiegel tijdens de B12 injectie behandeling niet nodig is.

Farmacotherapeutisch Kompas - Hydroxocobalamine Takeda (vitamine B12); Bron https://www.farmacotherapeutischkompas. ... amine_b12_ Het gaat om de belangrijke informatie:
Bij duidelijke neurologische afwijkingen
Volwassenen
I.m. of diep s.c.: 1000 microg een- à tweemaal per week gedurende langere tijd, bv. 2 jaar. Geef na langdurige suppletie een onderhoudsdosering van 1000 microg eenmaal per 2 maanden, tenzij de oorzaak van de vitamine B 12-deficiëntie is verholpen.
Controle van de vitamine B12-spiegel tijdens parenterale toediening is niet zinvol, aangezien de spiegel blijft stijgen.
Zorginstituut Nederland - Zinnige Zorg screeningsrapport - Endocriene Ziekten, voedingsstoornissen en stofwisselingstoornissen; Bron https://www.zorginstituutnederland.nl/p ... toornissen
Behandeling
Bij slikproblemen, problemen met therapietrouw, bijwerkingen van tabletten of ernstige (neurologische) klachten komen patiënten in aanmerking voor behandeling met (intramusculaire) injecties. In deze gevallen geeft de huisarts tien injecties met vitamine B12 (hydroxocobalamine tweemaal per week 1 mg) gevolgd door een onderhoudsdosis die afhankelijk is van de klachten. Tijdens de behandeling is het niet nodig de vitamine B12-spiegel te controleren.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Gezondheid Algemeen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten