Virussen

Voor informatie die te maken heeft met Lyme-Borreliose en/of co-infecties in artikelen en linkjes. Zoals youtube-video’s, websites, medische artikelen, blogs, artikelen over lyme en politiek, verouderd lyme-nieuws, etc.
Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Wo 19 Dec 2018, 06:55

Biofilms: Discovery of a new mechanism of virus propagation;

Researchers at the Institut Pasteur and CNRS have shown for the first time that certain viruses are capable of forming complex biofilm-like assemblies, similar to bacterial biofilms. These extracellular infectious structures may protect viruses from the immune system and enable them to spread efficiently from cell to cell. "Viral biofilms" would appear to be a major mechanism of propagation for certain viruses.


https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 115946.htm

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Ma 29 Apr 2019, 14:25

Veruit grootste Westnijlkoortsuitbraak ooit in Zuid-Europa in 2018;

9-JAN-2019 - In 2018 is bij 1503 mensen in de Europese Unie Westnijlkoorts vastgesteld. Daarvan zijn er 181 overleden. Deze aantallen liggen ver boven die van de voorgaande jaren. Het uitbraakseizoen duurde ook langer dan voorheen. Het virus wordt overgebracht door de huissteekmug die ook in Nederland veelvuldig voorkomt, maar in Nederland lijkt de kans op virusoverdracht niet zo groot.


In het jaaroverzicht doet ECDC geen uitspraak over de mogelijke oorzaak van de zeer grote uitbraak dit jaar. Het is echter waarschijnlijk dat de oorzaak gezocht moet worden in de combinatie van bijzondere weersomstandigheden dit jaar. De zomer en herfst waren zeer warm. In het begin viel voldoende regen waarna het droger werd. De combinatie van voldoende broedplaatsen en hoge temperaturen is ideaal voor de voortplanting van de huissteekmug. Ontwikkeling van het virus in de mug gaat ook veel sneller bij hogere temperaturen.


https://www.naturetoday.com/intl/nl/nat ... ?msg=24861

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Ma 22 Jul 2019, 16:51

Lymevereniging 21-07-2019

West-Nijl Virus

Afgelopen weken zijn er berichten in het nieuws geweest over het West-Nijl Virus in Griekenland. Aangezien de zomervakantie al is begonnen, geven wij informatie over dit virus.

Het Westnijlvirus is een virus dat wordt overgedragen door de huissteekmug (en teken), waar ongeveer 20% van de geïnfecteerde mensen ziek van wordt. Wilde vogelsoorten dragen het virus en brengen het vervolgens over aan muggen na het eten van geïnfecteerd bloed. De kans dat men ziek wordt is erg klein. Ongeveer 80% van de geïnfecteerde mensen zullen geen symptomen vertonen. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem door ziekte of medicijnen zijn extra vatbaar voor het virus. Ongeveer 20% van de geïnfecteerden vertonen milde, griepachtige symptomen waaronder koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree/buikpijn en huiduitslag. Slechts 1% van de geïnfecteerde mensen ontwikkelen een ernstige ziekte met symptomen van neuro-invasieve ziekte zoals encefalitis, meningitis en acute verlamming. Het kan de dood tot gevolg hebben. Raadpleeg een arts in het geval van symptomen na een muggenbeet.

RIVM: “Verder is het virus ook uit harde (Ixodidae) en zachte (Argasidae) teken geïsoleerd en is uit laboratoriumstudies gebleken dat zij het West-Nijlvirus kunnen overdragen, maar hun rol in de verspreiding van de ziekte is niet duidelijk.”

Echter zijn er dit jaar nog geen meldingen gedaan van besmetting in Europa. Dit is te volgen, volgens deze website: https://ecdc.europa.eu/…/surveillance-and…/disease-data-ecdc

Wil je meer weten over de manieren van besmetting, de regio waar het virus voorkomt, waarom Griekenland vooral genoemd werd in het nieuws en wat je kan doen om muggenbeten te voorkomen? Lees dan verder via onze website: https://lymevereniging.nl/2019/07/14/west-nijl-virus/

#Lymevereniging #WestNijlVirus #Muggen


Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Zo 04 Aug 2019, 22:26

Lymevereniging

Herpesvirussen

Er zijn ongeveer 100 herpesvirussen bekend, waarvan er 8 actief kunnen zijn bij de mens. Enkele onderzoekers van de SUNY Upstate Medical University in Amerika hebben onderzoek gedaan naar polyneuropathie. Zo stellen zij dat polyneuropathie vaak wordt veroorzaakt door de ziekte van Lyme. Zij bespreken in hun onderzoek de medische situatie van een man met craniale zenuwstoornissen (die dysfagie, dysfonie en zwakte in het gezicht veroorzaken). Varicella Zoster werd in zijn hersenvocht gevonden. Varicella Zoster staat in de volksmond bekend als waterpokken en gordelroos.
Bij de klinische beoordeling wordt dit fenomeen zelden gemeld, maar wel waargenomen met een aantal herpesfamilie-virussen. Zij stellen dan ook dat op de afdeling spoedeisende hulp een klinisch vermoeden moet worden opgeworpen voor een VZV-infectie, zelfs in de afwezigheid van huiduitslag bij patiënten met meerdere craniale zenuwparasieën.

Lees hier meer over dit onderzoek: https://www.ajemjournal.com/…/S0735-6757(18)30987-2/fulltext

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de ziekte van Lyme en de link met andere virussen zoals herpesvirussen. Een conclusie trekken dan kan ook nog niet gedaan worden. Andere voorbeelden van herpesvirussen zijn herpes simplex (koortslip/genitale herpes), Epstein barr (de ziekte van pfeiffer), het cytomegalovirus, Roseolovirus (zesde ziekte) en Kaposi's sarcoma associated herpesvirus(KSHV), vertegenwoordiger van rhadinovirus (Kaposisarcoom, ziekte van Castleman)


Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Wo 21 Aug 2019, 13:36

In warmer klimaat kan ook huissteekmug ziekten overdragen;

Mede door klimaatverandering breidt de Aziatische tijgermug zich uit over Europa. Maar onze eigen huissteekmug vormt mogelijk eerder een probleem: die kan bij hoge temperaturen het westnijlvirus overdragen. Bioloog Arnold van Vliet adviseert vakantiegangers die naar Zuid- en Zuidoost-Europa afreizen, om aan muggenwering te doen. Het risicoseizoen is de nazomer

In een iets warmer klimaat is dat anders. Dan kan de Europese huissteekmug het westnijlvirus, dat de westnijlziekte veroorzaakt, overdragen. Deze ziekte werd voor het eerst beschreven in Oeganda en Egypte.


https://www.nu.nl/klimaat/5980820/in-wa ... ragen.html

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Vr 01 Nov 2019, 10:16

Doorbraak in onderzoek naar mazelen mede dankzij Nederlandse Biblebelt;

De mazeleninfectie veroorzaakt (naast de mazelen) langdurige schade aan het afweersysteem, wat patiënten kwetsbaar maakt voor andere ziekten. Twee bijzondere onderzoekstechnieken hebben hiervoor mogelijk doorslaggevend bewijs geleverd.

De laatste jaren werd stap voor stap bevestigd dat een mazeleninfectie het afweersysteem ernstig en langdurig beschadigt, maar het was onduidelijk hoe dat precies werkt. Twee nieuwe onderzoeken bieden nu een uniek inzicht in het mechanisme achter de mazelenparadox.


https://www.nu.nl/wetenschap/6008107/do ... ebelt.html

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Vr 11 Sep 2020, 22:05

West-Nil-Virus: Neun Fälle in Deutschland; 10-09-2020
Die Virologen gehen davon aus, dass die Betroffenen von heimischen Mücken gestochen wurden. Die Insekten übertragen das Tropenfieber.

Keiner der Betroffenen habe von einer Reise berichtet, sodass von in Deutschland erworbenen Infektionen ausgegangen werde. Zudem werde erwartet, dass es vor allem in Leipzig, aber auch in den anderen betroffenen Regionen im August wahrscheinlich zu weiteren Infektionen gekommen ist, wo es jedoch zu keinen oder keinen schwerwiegenden Symptomen gekommen sei.

https://www.n-tv.de/panorama/West-Nil-V ... 28927.html

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Do 15 Okt 2020, 09:41

Man besmet met westnijlvirus, eerste vastgestelde infectie in Nederland; 15-10-2020
De man is niet recent in het buitenland geweest en heeft het virus "mogelijk in de regio Utrecht opgelopen door een muggenbeet", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Het is de eerste keer dat het virus is gevonden bij een persoon die het in Nederland heeft opgelopen.

https://www.nu.nl/binnenland/6084059/ma ... rland.html

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2002
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Virussen

Berichtdoor Henriëtte » Zo 08 Nov 2020, 16:00

Nog eens vijf besmettingen met westnijlvirus vastgesteld in Nederland; 08-11-2020
Medio oktober bracht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het nieuws over de eerste besmetting naar buiten. De vijf andere besmettingen met het virus heeft het instituut niet bekendgemaakt.

https://www.nu.nl/binnenland/6089073/no ... rland.html

Henriëtte


Terug naar “Artikelen en Linkjes”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten