Nieuw antibioticum ontdekt in paddestoel.
Geplaatst: Za 08 Nov 2014, 00:06
http://www.ethz/www.bokt.nl
Onderzoekers van de afdeling microbiologie van de Technische Hogeschool( Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) Zurich in Zwitserland hebben een nieuw antibioticum in een paddenstoel gevonden. Deze paddenstoel " Struppigen Mist-Tintling " groeit op paardenmest.
De onderzoekers isoleerde het eiwit copsin uit deze paddenstoel. De werkzame stof Copsin dood bacteriën en heeft daardoor dezelfde werking als de klassieke antibiotica met de uitzondering dat Copsin een eiwit is.
Copsin hecht zich aan LipidII (een bouwstof voor de celwand van een bacterie). Hierdoor kan de bacterie geen nieuwe celwand meer maken en sterft af. Naast een medische functie zou Copsin ook gebruikt kunnen worden in de levensmiddelenindustrie. Copsin doodt namelijk Listeria, dat zijn bacteriën die verantwoordelijk zijn voor levensmiddelenvergiftiging. Deze bacterie vindt je veelal bij levensmiddelen die tijdens de productie geen warmtebehandeling ondergaan zoals gedroogd vlees en kaas.
De ETH-Zurich heeft de werkstof Copsin al als patent aangemeld. -------- Wie weet is dit wel ooit de uitkomst voor Lyme, ik vond het boeiend genoeg om hier te plaatsen.
Onderzoekers van de afdeling microbiologie van de Technische Hogeschool( Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) Zurich in Zwitserland hebben een nieuw antibioticum in een paddenstoel gevonden. Deze paddenstoel " Struppigen Mist-Tintling " groeit op paardenmest.
De onderzoekers isoleerde het eiwit copsin uit deze paddenstoel. De werkzame stof Copsin dood bacteriën en heeft daardoor dezelfde werking als de klassieke antibiotica met de uitzondering dat Copsin een eiwit is.
Copsin hecht zich aan LipidII (een bouwstof voor de celwand van een bacterie). Hierdoor kan de bacterie geen nieuwe celwand meer maken en sterft af. Naast een medische functie zou Copsin ook gebruikt kunnen worden in de levensmiddelenindustrie. Copsin doodt namelijk Listeria, dat zijn bacteriën die verantwoordelijk zijn voor levensmiddelenvergiftiging. Deze bacterie vindt je veelal bij levensmiddelen die tijdens de productie geen warmtebehandeling ondergaan zoals gedroogd vlees en kaas.
De ETH-Zurich heeft de werkstof Copsin al als patent aangemeld. -------- Wie weet is dit wel ooit de uitkomst voor Lyme, ik vond het boeiend genoeg om hier te plaatsen.