Lyme of B12?

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6491
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Lyme of B12?

Berichtdoor Roxy » Do 02 Dec 2021, 16:38

@JacquelineT, wat de ziekte van Lyme betreft volg het advies van @Henriëtte op en vraag om een nieuwe Elisa en Westernblot test bij de huisarts. En vraag waarom de huisarts in 2018 niets met de positieve Borrelia uitslag van de Elisa test in combinatie met de klachten heeft gedaan en geen antibiotica behandeling heeft gegeven.

Beide ziekten moeten goed worden behandeld. De huisarts heeft onvoldoende kennis van beide ziekten en maakt medische fouten
die grote gevolgen hebben voor de patiënt.

First International Conference on Vitamin B12 Deficiency in Clinical Practice 19 & 20 mei 2022, Rotterdam; Bron https://b12conference2022.nl/nl/welkom/#
Sprekers zijn onder andere vooraanstaande wetenschappers & onderzoekers, internisten uit Nederland en het buitenland; Bron https://b12conference2022.nl/nl/uitgeno ... -sprekers/
Doelstelling; Bron https://b12conference2022.nl/nl/doel-en ... ntie-2022/
..Het doel van de tweedaagse conferentie is om wetenschappers en artsen van over de hele wereld samen te brengen. Deskundigen op het gebied van vitamine B12 tekort en vitamine B12- en folaat-metabolisme ontmoeten de artsen en wetenschappers uit de doelgroep:
huisartsen, artsen en specialisten zoals kinderartsen, neurologen, internisten, gastro-enterologen, psychiaters, klinisch chemici, voedingsdeskundigen en biomedische wetenschappers..

Informatie Stichting Tekenbeetziekten - diagnose; Bron https://www.tekenbeetziekten.nl/de-teek ... /diagnose/
Informatie de Lymevereniging - Veelgestelde vragen over lyme; Bron https://lymevereniging.nl/dossiers/veel ... de-vragen/
..Wat is ELISA?
De ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) is in Nederland de eerste test die uitgevoerd wordt om te testen op een mogelijke Lyme-besmetting. Het is net als de Westernblot een test op antistoffen. Bij testen op antistoffen wordt de infectie niet rechtstreeks aangetoond. Een positieve test op antistoffen tegen Borrelia is dus alleen een sterke aanwijzing voor contact met de bacterie (recent of langer geleden). Deze testen kunnen geen onderscheid maken tussen actieve en genezen infecties. Een positieve Elisa- test is een redelijk betrouwbare indicatie voor contact met de bacterie. Een negatieve Elisa-test daarentegen is weinig zeggend, omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Elisa-test slechts voor 30% tot 60% nauwkeurig is. Nederland kent het zogenaamde “twee stappen protocol”: Alleen bij een positieve Elisa wordt ook de Western Blot uitgevoerd. Het valt echter aan te raden naast een ELISA-test ook altijd een Western Blot test te laten doen. Het komt voor dat patiënten met een negatieve ELISA-test, wel een positieve Western Blot test hebben..
..Wat betekent IgG en IgM?
Er zijn twee typen antilichamen waarop men test: IgM en IgG. IgM wordt door het lichaam als eerste aangemaakt en daarna IgG. Na een beet duurt het enige weken voordat er genoeg antilichamen zijn aangemaakt om aan te kunnen tonen.

IgM verdwijnt meestal weer na enige maanden, maar kan bij Lymeziekte ook aanwezig blijven. Ook kan het voorkomen dat een verdwenen IgM na verloop van tijd weer positief wordt. IgM is volgens sommige deskundigen een aanwijzing voor een persistente actieve infectie. IgM wordt alleen geproduceerd als er kort geleden contact was met het antigeen (de bacterie), omdat de cellen die IgM produceren geen zogenoemde immunologisch geheugen hebben.

IgG kan daarentegen jaren in het lichaam aantoonbaar blijven, ook nadat de bacterie uit het lichaam verdwenen is. Een positieve test op IgG kan dus zowel bij een langer bestaande actieve infectie passen, als bij een genezen infectie. Als er sprake is van een negatieve uitslag noemt men dat seronegativiteit. Aangetoond is dat seronegativiteit bij een actieve infectie voor kan komen.

Testuitslagen alleen kunnen niet gebruikt worden om de diagnose met zekerheid vast te stellen of uit te sluiten. In veel gevallen kan slechts een combinatie van gegevens tot de (meest waarschijnlijke) diagnose leiden. Een genuanceerde vorm van diagnostiek waarbij ook klinische gegevens een belangrijke rol spelen en waarin de verschillende gradaties van zekerheid tot uiting komen is aan te bevelen..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

JacquelineT
Berichten: 6
Lid geworden op: Di 30 Nov 2021, 19:39

Re: Lyme of B12?

Berichtdoor JacquelineT » Do 02 Dec 2021, 20:04

Henriëtte schreef:JaquelineT,

RoelA schrijft;
Maar goed, om het balletje rollend te krijgen kun je eerst overwegen om opnieuw een Elisa via de huisarts te laten doen.


Bij de huisarts beginnen en een nieuwe lymetest aanvragen, als het goed is zijn er nog steeds antistoffen terug te vinden en dan Igg positief (oudere infectie).
Mocht deze test weer positief uitpakken kun je altijd een verwijzing voor de Lymepoli van het Radboud vragen, ik heb daar goede ervaringen mee.
Veel sterkte!

Henriëtte

Dank je wel Henriette, weet jij toevallig ook of er nog verschil is tussen de Lymepoli van Radboud of AMC (wonen we dichterbij)?

Henriëtte
Berichten: 2302
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Lyme of B12?

Berichtdoor Henriëtte » Vr 03 Dec 2021, 14:07

JacquelineT,

Nee, ik weet niet of er verschillen zijn.
Zoals ik al schreef ben ik zelf in behandeling bij het Radboud.
Ben wel erg benieuwd naar de houding van jullie huisarts.
Mocht jouw dochter reeds in 2018 met Lyme geïnfecteerd zijn mag je nu spreken van een chronische aandoening.
Laat je iets weten hoe het jullie is vergaan?

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6491
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Lyme of B12?

Berichtdoor Roxy » Vr 03 Dec 2021, 14:15

@JacquelineT, de huisarts kan bij Amsterdam UMC ook een intercollegiaal consult vragen; Bron https://www.amc.nl/web/amsterdam-umc-ve ... e-zorg.htm en Bron https://www.amc.nl/web/specialismen/exp ... m-amlc.htm
Radboud UMC en Amsterdam UMC werken samen in het NLe; Bron https://www.expertisecentrumlyme.nl/
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Algemeen Lyme-borreliose”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten