..Tijdens de Week van de Teek (31 maart t/m 4 april) vragen het Lymefonds, de Lymevereniging en de Stichting Tekenbeetziekten aandacht voor de risico’s van tekenbeten.
Op 3 april organiseren zij de eerste Broek-in-Sokken dag. Een simpele, maar effectieve actie om bewustwording te vergroten én uzelf te beschermen.
Tekenbeten komen vaker voor dan u misschien denkt. Niet alleen in het bos, maar ook in uw eigen tuin. Eén op de drie tekenbeten gebeurt daar! Teken zijn kleine beestjes, vaak niet groter dan een sesamzaadje, maar de gevolgen van een tekenbeet kunnen groot zijn. Zonder tijdige behandeling kan een beet leiden tot ernstige, soms invaliderende klachten door bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Helaas is er geen betrouwbare diagnosemethode en worden symptomen niet altijd herkend.
Verderop op deze pagina leest u wat u kunt doen om een tekenbeet te voorkomen – bijv. uw broek in uw sokken stoppen – en wat u kunt doen als u toch gebeten bent.
Hoe u mee kunt doen:
Broek-in-Sokken dag is een leuke én zinvolle manier om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Doe mee op 3 april: doe die dag uw broek in uw sokken, maak daar een foto van en deel die met ons! Samen kunnen we bijdragen aan preventie en bewustwording van tekenbeetziekten.
Meer weten of uw foto insturen?
Bezoek onze website:
http://www.broek-in-sokkendag.nl Bescherm uzelf en inspireer anderen!
Wat weet u eigenlijk van tekenbeten en de ziekte van Lyme?
Veel mensen zeggen: “Vroeger als kind kon ik gewoon ravotten in het bos en hoorde je nooit iets over teken.” Dat is niet zo gek: omdat het steeds warmer wordt, komen er steeds meer teken en die zijn ook een steeds groter deel van het jaar actief. Als u na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt en u bent er op tijd bij, dan geneest u meestal na een korte antibioticakuur. Maar als u pech hebt, of als u er pas later achter komt dat u lyme hebt, dan kunt u een ernstige aandoening krijgen: chronische lyme.
Bent u bezorgd over tekenbeten en lyme, of helemaal niet? Doet u iets om tekenbeten en de ziekte van Lyme te voorkomen? Hoe kun je eigenlijk weten of je lyme hebt? Weet u het verschil tussen feiten en fabels als het gaat om teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme?
Via de website van het Lymefonds kunt u anoniem de
Tekenbeet Preventie Check doen. In vijf tot tien minuten vult u een vragenlijst in. Na elke kennisvraag krijgt u meteen het goede antwoord te zien. Wilt u meer weten? Kijk dan op
http://www.lymefonds.nl/preventie.
Doe de
Tekenbeet Preventie Check via
http://www.lymefonds.nl/tekenbeet-preventie-check‘
Movies & More’
Speciaal voor mensen met de ziekte van Lyme of een andere tekenbeetziekte organiseren de Lymevereniging, de Stichting Tekenbeetziekten en het Lymefonds
op zaterdag 29 maart de bijeenkomst ‘Movies & More’.
Er worden die dag
twee korte Nederlandse documentaires over lyme vertoond: ‘
Perspectief zonder horizon’, van natuurfilmer Ruben Smit over zijn leven met lyme (deze film is speciaal voor deze Week van de Teek gemaakt, en gaat op 29 maart in première), en ‘
Luider Lyme’, van Tirza van der Laan, over Edwin en Jolien, die beide chronisch lymepatiënt zijn.
De twee filmmakers zullen deze dag aanwezig zijn voor een vraag-en-antwoordsessie met het publiek.
‘Movies & More’ vindt plaats in Theater Figi in Zeist, van 14.00 tot 16.15 uur, met een pauze tussendoor. De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor wie zich vooraf opgeeft: (
http://bit.ly/416g73R)
Een tekenbeet voorkomen- Draag kleding in lichte kleuren die zo veel mogelijk van je lichaam bedekt, bijv. lange mouwen, broekspijpen in sokken enz.
- Blijf op de wandelpaden, vermijd hoog gras en struiken.
- Neem een goede en veilige tekenverwijderaar mee (bijvoorbeeld onze tekenkaart, zie verderop).
- Gebruik eventueel tekenwerende middelen, zoals Deet of citronellageur.
- Controleer jezelf en een ander na een verblijf in de natuur (dus ook de tuin!) op teken, liefst met vergrootglas.
- De teek zit graag op warme, vochtige plekken (oksels, liezen, huidplooien, hoofd).
-
Nimfen zijn het vaakst besmet; ze zijn zo klein als een speldenknop en worden heel makkelijk over het hoofd gezien.
- Controleer je kleding en je hele lichaam.
- Controleer ook je huisdieren en hun kleedjes.
Om misverstanden te voorkomen: als je een kind op teken controleert dat niet je eigen kind is, doe dat dan altijd in gezelschap van anderen.
Toch een tekenbeet!
Wat nu?
Je kunt de teken weghalen, bij voorkeur met een
tekenkaart (op de website van de Lymevereniging kun je een goede tekenkaart bestellen:
http://www.lymevereniging.nl/preventie). Wanneer de teek verwijderd is, moet je het wondje ontsmetten met alcohol. Verdoof of irriteer de teek die in je huid vastzit niet vooráfgaand aan het verwijderen, want dan kan hij zijn maaginhoud, die onder andere bacteriën bevat, in je lichaam spuiten.
De kans dat een teek de ziekte van Lyme overbrengt, neemt toe met de tijdsduur die de teek vastzit in de huid, dus verwijder de teek zo snel mogelijk. Noteer waar en wanneer de teek heeft gebeten en meld de tekenbeet bij de huisarts, zodat deze informatie wordt opgenomen in het medisch dossier.
Als je een rode vlek of kring ziet rondom de tekenbeet, ga dan direct naar de huisarts voor antibiotica. (Let op: slechts de helft van de lymepatiënten geeft aan een rode vlek te hebben gezien.)
Lees alles over het voorkomen van lyme op http://www.lymevereniging.nl/preventieDe Lymevereniging heeft als doel om op te komen voor de belangen van mensen met de ziekte van Lyme en vooral van mensen met chronische lyme. Wij strijden voor betere diagnose, behandeling en zorg, en voor meer onderzoek.
Op
http://www.lymevereniging.nl vind je meer informatie; daar kun je je ook opgeven als lid of donateur:
http://www.lymevereniging.nl/lidmaatschap ..