Onderzoek wijst uit: E.coli-bacterie kan darmkanker veroorzaken

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Sproetje
Berichten: 3199
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:33

Onderzoek wijst uit: E.coli-bacterie kan darmkanker veroorzaken

Berichtdoor Sproetje » Ma 09 Mar 2020, 15:25

Onderzoek wijst uit: E.coli-bacterie kan darmkanker veroorzaken

Uit: Trouw
2020

https://www.trouw.nl/wetenschap/onderzo ... ogle.nl%2F

Utrechtse onderzoekers hebben voor het eerst bewezen dat een variant van een gewone darmbacterie kanker kan veroorzaken. Een bacteriële darmkanker zou relatief makkelijk te voorkomen zijn, zeker als die bij een vroege screening - zoals het bevolkingsonderzoek darmkanker - aan het licht komt.

[....]

Zo komt de bekendste darmbacterie, Escherichia coli, in een variant voor die een stofje vrijmaakt dat schade toebrengt aan het erfelijk materiaal. Dit colibactin breekt de ketens van het DNA in tweeën. De cel probeert deze schade te repareren, maar maakt daarbij soms een foutje. Zo’n gemankeerde cel kan uitgroeien tot een tumor.

[...]
Linke pro biotica
In 1917 onderzocht de Duitse arts Alfred Nissle de feces van een soldaat uit de loopgraven van WO I. In tegenstelling tot zijn kompanen kreeg deze soldaat nooit diarree. Nissle isoleerde uit de poep een E.coli-stam en maakte er een probioticum. Het blijkt precies die variant van E-coli die darmkanker kan veroorzaken. Het wordt nu nog als Mutaflor verkocht. “Niet als geneesmiddel”, zegt Clevers, “want dan moet het aan veiligheidseisen voldoen en de werking bewezen zijn. Maar als een alternatief middel dat iets lijkt te doen bij diarree. De fabrikant van Mutaflor hoorde van onze studie naar de veroorzaker van darmkanker. Maar zijn reactie luidde dat de voordelen op de korte termijn zwaarder wogen.”


Hier het onderzoek:

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2080-8

Terug naar “Gezondheid Algemeen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten