--> Lees hier de spelregels voor het forumgebruik

Lees hier de spelregels voor het forumgebruik en de mededelingen van de beheerder/moderators.
Leia
Moderator
Berichten: 376
Lid geworden op: Di 04 Nov 2014, 20:01

--> Lees hier de spelregels voor het forumgebruik

Berichtdoor Leia » Ma 19 Jan 2015, 13:14

Welkom op het Lymeforum!
van, voor en door Lyme-patiënten!

Door je te registreren als lid kun je actief deelnemen aan dit forum. Registratie betekent dat je de Voorwaarden voor gebruik en de onderstaande Doelstellingen en Spelregels erkent en er mee instemt.

Het doorlezen van dit document kan je helpen om te weten wat de verwachtingen zijn die we van de leden hebben t.a.v. het gebruik van dit forum, het geeft extra informatie en het helpt de moderators om zo objectief mogelijk te modereren.


In het extra bericht 'Hoe ondersteunen de moderators bij het forumgebruik' geven we toelichting over wat de moderators doen, over wat je kan doen als je een bericht als ongepast ervaart, over het melden van berichten en over hoe de moderators daarop reageren. Daarnaast wordt hierin toelichting gegeven over welke stappen de moderators doorlopen voordat zij de beslissing nemen om een forumlid tijdelijk of permanent de toegang tot het forum te ontnemen (een ban opleggen).

Deze bepalingen gelden zolang ze goed voelen, is dit niet meer het geval dan volgt een update en een mededeling daarover. Als je hierna gebruik blijft maken van dit forum dan nemen wij aan dat je instemt met de wijzigingen.
Dit is versie: 20 jan. 2015Doelstellingen

  • Dit forum is met name bedoeld voor lyme-patiënten en ex-lyme-patiënten (met of zonder co-infecties).
  • Het forum heeft als doel een aantrekkelijk openbaar platform te zijn, waar de leden vragen kunnen stellen, hun eigen verhaal kunnen doen, over hun eigen ervaringen kunnen uitwisselen, relevante informatie kunnen delen, en hulp en steun kunnen bieden en vinden.
  • Daarnaast wil het forum door middel van de publiekelijke uitwisseling bijdragen aan bekendheid over hoe de ziekte door de patiënten wordt ervaren.
  • Het forum wil een prettige onafhankelijke plek bieden voor wat betreft sfeer, integriteit, vindbaarheid en leesbaarheid van de inhoud.

Spelregels en informatie

1.) Privacy
2.) Account
3.) Aandachtspunten bij het starten van een nieuw onderwerp
4.) Aandachtspunten bij het plaatsen van een bericht
5.) Aandachtspunten bij de inhoud
6.) Bronvermelding en auteursrecht
7.) Reclame


1. Privacy
a.) Eigen Privacy
Dit is een openbaar forum, iedereen kan meelezen en iedereen kan zich registreren. Ook kunnen berichten vindbaar zijn met zoekmachines. De besloten categorieën zijn uitsluitend toegankelijk voor leden. Als forumlid ben je zelf verantwoordelijk voor welke persoonlijke informatie je over jezelf geeft en welke gebruikersnaam/pseudoniem je kiest.

b.) Privacy van anderen
Geef, om de privacy van anderen te beschermen, geen privé informatie over anderen in je bericht. Plaats ook geen informatie van een ander forumlid uit een besloten categorie in het openbare gedeelte. Wanneer iemands privacy in het gedrang is zullen de moderators deze informatie verwijderen.

c.) Namen van medisch specialisten, artsen en therapeuten
Voor hulp bij het vinden van een behandelaar, plaats een oproepje in de categorie Vind een behandelaar.
Wanneer je wilt weten bij wie of waar een ander forumlid in behandeling is, vraag het middels een privé bericht (pb).

Vermeld geen namen van behandelaars op dit openbare forum, deze worden door de moderators verwijderd. Dit is helaas nodig ter bescherming van patiënten en artsen. Klik hier voor het document ‘Vermeld geen namen van artsen en therapeuten’.

Een uitzondering waarbij het vermelden van de naam van een arts of therapeut wel is toegelaten is wanneer dit als bronvermelding dient in een onderwerp over een publicatie, interview, boek, citaat, youtube, artikel e.d., bijv. van een vooraanstaand arts.


2. Account
a.) Account aanmaken
Je kan per persoon één forum-account aanmaken. Heb je vragen over je account of de verschillende functies binnen het forum kijk bij Meest gestelde vragen of neem contact op met de moderators, zie Contactpagina.

b.) Even voorstellen
Voor nieuwe leden begint de interactie met je voorstellen aan de groep. Dit kan bijv. in je eerste bericht, in een nieuw onderwerp. Bijvoorbeeld in de categorie ‘Algemeen Lyme-Borreliose’. Ook een onderschrift kan benut worden om wat over jezelf te delen.

En in de besloten categorie ‘Persoonlijke Verhalen’ kan ieder forumlid één onderwerp starten over zijn/haar eigen situatie en het verloop naar wens bijhouden, vergelijkbaar met een blog.

c.) Onderschrift en avatar
Het forum biedt de keuze om je account te personaliseren door het gebruik van een onderschrift (max 255 tekens, normale lettergrootte, max. 5 regels) en/of een avatar (max. 80x80 pixels, max. 6 Kb, geen animatie). Meer informatie hierover bij Meest gestelde vragen. Kom je er niet uit, vraag het de moderators, zie Contactpagina.


3. Aandachtspunten bij het starten van een nieuw onderwerp
a.) Hoe kies ik een categorie
Kies bij het plaatsen van je onderwerp of bericht een categorie die het meeste aansluit bij de inhoud, lees daartoe vóór het plaatsen de categorie-omschrijvingen.

Dit draagt bij aan de vindbaarheid van de informatie voor de lezers en zo kan je bericht het beste tot zijn recht komen voor jezelf en voor de andere forumleden om het te lezen en er op te reageren. De moderators kunnen om die reden een bericht verplaatsen, onderwerpen samenvoegen of een onderwerp splitsen.

Wil je een onderwerp dat door jou gestart is, bij nader inzien zelf graag in een andere categorie hebben staan, bijv. van een open naar een besloten categorie, geef dit dan door aan de moderators bij voorkeur met de meldknop bij het betreffende bericht. Zij kunnen het voor je verplaatsen.

Ook bij vragen over de categorieën of twijfel waar iets te plaatsen kan je contact opnemen met de moderators.

b.) Hoe kies ik een passende titel
Formuleer bij het starten van een nieuw onderwerp een bij de inhoud passende, beschrijvende, titel die de essentie van je onderwerp weergeeft, zodat uit de titel is op te maken waar het onderwerp over gaat en de informatie later gemakkelijk terug te vinden is.

Titels zoals “vraag” of “help” geven geen informatie over de te verwachten inhoud, deze titels worden door de moderators gewijzigd. Voorbeelden zijn: “Bij antilichamen in bloed altijd Lyme?” of "Huisarts wil antibiotica geven maar hoeveel en hoe lang?”, ”Wanneer resultaat met antibiotica?", etc.


4. Aandachtspunten bij het plaatsen van een bericht
a.) De leesbaarheid
- Voeg in grote teksten extra witregels toe, dit kan bijv. door na 1-2 zinnen (ong. 2-5 regels) een lege regel in te voegen zoals in dit document gedaan is. Dat maakt het lezen, voor met name lyme-patiënten gemakkelijker, zie ook de mededeling Voorzie grote blokken tekst van extra witregels.

- Gebruik ‘normale’ opmaak van je bericht, niet SCHREEUWEN, niet veel felle kleuren, geen grote hoeveelheid uitroeptekens en/of vraagtekens. Dit is in mindere mate van toepassing in de categorie Lyme-café, Off-Topic Café en in je eigen Persoonlijke Verhaal.

- Voor uitleg over de functies voor de opmaak van je bericht kan de BBCode gids helpend zijn.

- Plaats niet hetzelfde bericht of bijna hetzelfde bericht op meerdere plekken op het forum (cross-posting). Dit draagt bij aan het voorkómen dat mede-forumleden gaan reageren op een bericht terwijl daar reeds door anderen op een andere plek op is gereageerd.

- Wanneer je een link wil delen, bijv. in de categorie 'Artikelen en linkjes', probeer dan aan te geven waar de informatie over gaat. Dit stelt de lezers in staat een inschatting te maken over de informatie en van te voren de keuze te maken om er wel of niet op te klikken.

b.) Blijf bij het onderwerp (On-Topic i.p.v. Off-Topic)
In een bestaand onderwerp staat het openingsbericht van de onderwerp-starter centraal. Probeer bij het plaatsen van een reactie hoofdzakelijk bij dit onderwerp te blijven (on-topic) of start een nieuw onderwerp als je een nieuw onderwerp wilt aansnijden.

Het kan voorkomen dat de moderators bij off-topic inhoud, vragen om terug on-topic te gaan of besluiten het onderwerp te splitsen.

c.) Aanpassingen in je bericht
Het verwijderen van een bericht kan tot 30 minuten na het plaatsen, mits er nog niemand op heeft gereageerd. Na deze tijd kan dit niet meer. Kleine wijzigingen in je geplaatste bericht kunnen altijd. Als er reeds reacties op je bericht zijn, vermeld dan even voor de andere forumgebruikers wat je hebt gewijzigd.

d.) Vermijd necroposting
Necroposting is het reageren in een onderwerp dat al 'dood' is, doordat er voor een relatief lange periode geen nieuwe berichten meer zijn geplaatst. Dit is onwenselijk, want liefst houden we actieve topics bovenaan.

Op het lymeforum houden wij hiervoor een termijn aan van 2 jaar. Berichten die hierna nog geplaatst worden kunnen door ons worden verwijderd en er kan een slotje op het onderwerp worden gezet. Bij uitzondering kunnen berichten eerder of later als necropost worden aangemerkt. Meer hierover lees je in de mededeling: Necroposting toegevoegd aan de forumspelregels.


5. Aandachtspunten bij de inhoud
a.) De informatie op dit forum
De beheerder en moderators kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor de juistheid, nauwkeurigheid, volledigheid of het nut van de inhoud van een door een ander geplaatst bericht. Ieder forumlid draagt zelf de zorg en verantwoordelijkheid voor de inhoud en de formulering van zijn/haar eigen bericht.

Samen met goed geïnformeerde leden die zelf verantwoordelijkheid nemen voor de juistheid van hun bijdrage dragen de moderators zorg voor de integriteit van wat er te lezen is.

Als lezer ben je zelf verantwoordelijk voor wat je doet met de informatie die je leest. Het forum vervangt geen consult met een arts. Het lezen van informatie en het lezen van de grote diversiteit aan persoonlijke ervaringen stellen de lezer in staat om zelf een afgewogen eigen keuze te maken.

b.) Communicatie via internet
Bij het communiceren via tekst missen we iemands mimiek en stem. Voor de lezer, die meestal ook lyme-patiënt is, kan de manier van formuleren bijdragen aan het ervaren van steun en respect, het kan verwarring voorkómen en het kan bijdragen aan integriteit en het voortbestaan van het forum.
Klik hier voor de ’nettiquette’, de etiquette van het internet.

:idea: Tip: Het formuleren van tekst over je eigen beleving en ervaringen (bijv. ’voor mij…' of ‘ik merk bij mezelf…’), je eigen waarneming (bijv. ‘ik lees/las…’ of ‘ik hoorde…’), over je mening mét de argumentatie (bijv. ‘mijn persoonlijke mening is… want / mijn argumenten hiervoor zijn…’) en/of ter verduidelijking vragen hierover stellen aan een mede-lid draagt bij aan de sfeer!

c.) Gepast taalgebruik
Gepassioneerde en kennisrijke discussies houden het forum levendig en kunnen de diversiteit aan inzichten vergroten.

Een persoonlijke aanval is niet gewenst. Uiteraard zullen scheldwoorden, beledigingen, dreigementen, vulgariteiten, provocaties, intimidaties en dergelijk naar het inzicht van de moderators ongepast taalgebruik, worden verwijderd.

Meld het bericht aan de moderators als je de indruk hebt dat het ongepaste inhoud bevat. Gebruik hiervoor de meldknop, het driehoekje met uitroepteken rechtsboven ieder bericht (als je ingelogd bent). Er verschijnt dan een berichtvenster waarin je je melding evt. kan toelichten. De moderators gaan zorgvuldig en objectief om met ieder gemeld bericht.

De moderators zijn degenen die de beslissing nemen over wat nog wel of niet toegelaten wordt op dit forum en welke maatregel eventueel genomen wordt. Voor toelichting lees het bericht ’Hoe ondersteunen de moderators bij het forumgebruik’.


6. Bronvermelding en auteursrecht
a.) Bronvermelding
Door waar mogelijk bronvermelding te geven bij wat je deelt op het lymeforum wordt de lezer in staat gesteld om een indruk te krijgen over de betrouwbaarheid van de informatie, en kan de lezer de informatie naar wens uitdiepen.

Transparantie over de gebruikte bron helpt de moderators ook bij het inschatten of een bericht wel of geen reclame is en of een linkje misschien uitsluitend geplaatst is om hits te genereren naar een bepaalde commerciële site.

b.) Auteursrecht
Plaats geen tekst of afbeelding waarvan de auteursrechten niet bij jezelf of in het publieke domein liggen. Tenzij je expliciete toestemming van de auteursrechthebbende kan aantonen voor het gebruik van het geplaatste werk. Zo toon je respect voor de auteur en voorkom je juridische problemen.

Citeren mag over het algemeen binnen het citaatrecht waarbij het citaat beperkt dient te worden tot wat strikt nodig is ten behoeve van de discussie. Daarnaast zijn er sites/media die concrete eigen voorwaarden vermelden voor het overnemen van inhoud. Vermeld altijd de bron (bijv. link), de auteur(s) en het jaartal (of de datum) indien beschikbaar.

De beheerder/moderators van het lymeforum kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud van een door een ander geplaatst bericht.


7. Reclame
Om de integriteit van het forum te bewaken wordt reclame (om commercieel belang) niet toegelaten, niet in je berichten, privéberichten, bijlagen, onderschrift, gebruikersnaam, avatar en zeker niet in de vorm van links naar commerciële pagina's in de hoop hits te genereren.

Hieronder valt ook reclame voor jezelf of reclame voor derden. In het bijzonder geldt dit wanneer iemand werkzaam is als arts of therapeut. Dit forum is niet bedoeld voor geneeskundige en/of therapeutische consulten. Bekijk ook het bericht: Zie je reclame op het lymeforum of ontvang je het per pb? Meld het ons!
Tot slot…
Wij wensen iedereen veel plezier bij het forumgebruik!


Leia (moderator) en Marco (beheerder en moderator)
Contact


versie 20 jan. 2015
update 26 mrt. 2015, hele kleine aanpassing bij 2b door Leia
update 31 mei 2017, kleine wijziging en herformulering bij punt 6 en een linkje toegevoegd bij punt 7 door Leia
update 31 okt. 2018, punt 4d is toegevoegd door Leia

Leia, moderator

Terug naar “Mededelingen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast