Stelselwijziging Zorg?

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan van alles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Sproetje
Berichten: 3239
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:33

Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor Sproetje » Wo 19 Okt 2016, 22:31

Het idee is een Nationaal Zorgfonds.
Je kunt ervoor tekenen:

https://nationaalzorgfonds.nl/

Sproetje
Berichten: 3239
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:33

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor Sproetje » Ma 12 Dec 2016, 16:14

Eén Vandaag:

http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-item ... zorgfonds_

Weg met de zorgverzekeraars, een ruimere basisverzekering en het eigen risico moet worden afgeschaft.


Nationaal Zorgfonds presenteert onderbouwing:

https://www.nationalezorggids.nl/zorgve ... uwing.html

Vorige week is de onderbouwing voor het Nationaal Zorgfonds gepubliceerd. Hierin staat dat het fonds tot bijna vijf miljard euro kan besparen. Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van de SP en wordt ondersteund door onder andere de Partij voor de Dieren, 50PLUS, FNV Senioren, FNV Zorg en Welzijn en Omroep Max. Dat meldt Zorgvisie.
..............
Het plan is om de rol van de zorgverzekeraars over te nemen en het Zorgfonds als aparte Rijksdienst-entititeit op te nemen. Het basispakket, zoals door de politiek wordt vastgesteld, wordt gedekt. “De voorcalculatie van het budget vindt plaats op basis van zorgbehoefte binnen een bepaalde regio met zijn eigen zorgfonds. Deze regionale zorgfondsen worden vormgegeven via stichtingen met alle zorgaanbieders, patiëntenverenigingen en gemeenten als leden”, zo staat in de onderbouwing. Zorgverzekeraars mogen geen concurrentie meer voeren en overstappen tussen polissen is met het Nationaal Zorgfonds niet meer mogelijk. Er komt één uniforme polis.


Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5572
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor Roxy » Ma 12 Dec 2016, 16:38

In het algemeen gezien. Lieve mensen-leden, wat vinden jullie van een Nationaal Zorgfonds?

Een Nationaal Zorgfonds klinkt als een goed plan. Toch heb ik persoonlijk nog geen goede financiële onderbouwing gezien van de SP waar het allemaal van betaald zal gaan worden.

WNL op zondag bij 15.31 minuten http://www.omroepwnl.nl/video/detail/WN ... W_03258732
Zorg kost 70 miljard. De midden inkomens (de grootste groep mensen in Nederland) gaan de rekening betalen?

‘Kosten Nationaal Zorgfonds: 4.000 euro per huishouden’ http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekerin ... huishouden
1. Hele dure grap

..Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft vorig jaar berekend dat de herinvoering van het ziekenfonds de staat 6 miljard euro gaat kosten. Daarvoor moet een nieuw ambtelijk apparaat worden gebouwd en nieuwe regels worden gevormd. Tevens moet het Nationaal Zorgfonds een kapitaalbuffer opbouwen, zoals de zorgverzekeraars op dit moment ook al doen, om onvoorziene omstandigheden te kunnen dekken.

De invoering van een Nationaal Zorgfonds kan rekenen op veel kritiek van verschillende zorgeconomen in Nederland.

Bij een nationale zorgverzekering voor iedere Nederlander worden de zorgverzekeraars onteigend. De 8 bestaande verzekeraars hebben gezamenlijk 3,4 miljard euro aan overreserves die de overheid niet zomaar mag innen. Dit geld zal na de onteigening hoogstwaarschijnlijk eigendom blijven van de verzekeraars. Ook zou er 6,7 miljard euro verloren gaan aan kapitaal dat bestemd was voor verzekerden.

Bovendien zou het goed kunnen dat de staat de verzekeraars moet gaan compenseren voor toekomstig misgelopen inkomsten. Het CPB heeft berekend dat de compensatie bijna 20 miljard (!) euro zou gaan bedragen.

In totaal zou dat betekenen dat de kosten voor de invoering van het Nationaal Zorgfonds kunnen oplopen tot 31,7 miljard euro. Omgerekend ruim 4.000 euro per huishouden om van huidige zorgverzekeringsstelsel af te komen..

3. Weg keuzevrijheid

..Tot slot wordt de keuzevrijheid van de verzekerde tenietgedaan bij de invoering van het Nationaal Zorgfonds. Mocht het voorkomen dat een verzekerde helemaal niet tevreden is over het nieuwe zorgsysteem, dan is de mogelijkheid om over te stappen niet aanwezig. Het is immers dan centraal geregeld door de overheid.

In het huidige stelsel is er nog de keuze uit 40 verschillende aanbieders die gezamenlijk onder een van de 8 zorgverzekeraars vallen. Bij ontevredenheid is het dan mogelijk om jaarlijks – in de maanden november en december – van zorgverzekering te wijzigen.

Nederland kent in totaal negen zorgverzekeraars (concerns) die ieder meerdere labels (merken) hebben. 89 procent is bij één van de vier grote concerns verzekerd.

Het moge duidelijk zijn, ondanks veel steun voor het Nationaal Zorgfonds vinden (vak)professionals nog veel nadelen die niet alleen een financiële reden herbergen..
Ik heb een Restitutie polis met een vrije artsen keuze wat betekent dat ik naar een arts, medisch specialist naar keuze in heel Nederland kan gaan.
Een Restitutie polis is een vorm van een Zorgverzekering. Een Restitutie polis betekent dat je vrij bent om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Je hebt namelijk vrije zorgkeuze bijvoorbeeld een Ziekenhuis of een fysiotherapeut.
Een Restitutie polis is duurder maar ik ben nog steeds blij dat ik daar jaren geleden voor heb gekozen. Ik heb daarmee bij verschillende artsen, medisch specialisten in Nederland terecht kunnen komen wat bij een gecontracteerde (natura)zorgpolis niet mogelijk was geweest. Een Restitutie polis zou ik niet graag kwijt willen raken.

Nederland heeft in maart 2017 nieuwe verkiezingen.
De SP zal op het item Zorg in gaan zetten.
De PVV op immigratie.
En de andere partijen? http://www.telegraaf.nl/binnenland/2720 ... els__.html , http://www.ad.nl/dossier-nieuws/zetel-e ... ~a76ff7a6/
Ik ben benieuwd.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Karin
Berichten: 123
Lid geworden op: Ma 18 Mei 2015, 18:05

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor Karin » Di 13 Dec 2016, 11:29

Ik zie wel wat in dat Nationaal Zorgfonds, maar hoe het precies in elkaar zal steken is mij ook nog niet duidelijk.
Maar sowieso ben ik van mening dat er geen instanties achter moeten zitten die er in welke mate dan ook zijn om winst te maken. Ook denk ik dat er meer naar de individu gekeken (cq geluisterd naar de behandeland arts) moet worden, dan puur alleen naar lijstjes met namen kijken in wat er vergoed moet worden. En ik vind al zéker niet dat, wat nu in steeds grotere mate lijkt te gebeuren, de zorgverzekeraar mag gaan bepalen wat en hoeveel en door wie er zorg cq middelen verleend mogen worden.

Iets wat overigens ook geldt voor andere sectoren. Zoals dat bijvoorbeeld iemand wel een (noem maar wat) scootmobiel vergoed kan krijgen, terwijl die persoon meer baat heeft bij elektrische ondersteuning op de rolstoel, wat goedkoper is, maar het staat niet op het lijstje, dus het kan niet. (voorbeeld hoor, ik weet de exacte prijzen van dat soort dingen niet)

Eén ding is zeker, de gedachte die er destijds was, dat concurrentiewerking in de zorgverzekeringswereld wel goed uit zou pakken, is totaal verkeerd gebleken.

Hoe dan ook: het kan volgens mij een stuk beter. Maar je weet wat je nu hebt, je weet nooit wat je krijgt, en hoe dat vorm gaat krijgen. Dus ik hoop er maar het allerbeste van...

Gebruikersavatar
VerlorengezondheidM
Berichten: 2326
Lid geworden op: Za 19 Sep 2015, 23:59
Locatie: Tilburg
Contact:

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor VerlorengezondheidM » Di 13 Dec 2016, 12:18

@Karin,

Ben het helemaal eens met je betoog!

Groet VGM
Laatst gewijzigd door VerlorengezondheidM op Zo 18 Dec 2016, 12:30, 2 keer totaal gewijzigd.
Lyme Test Negative?
It Still May Be Lyme Disease!

Na 19 jaar onbehandeld rondlopen met een klinisch ziektebeeld: Chronische Lyme, Q-koorts, Bartonella, Babesia, Anaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, Rickettsia, Yersinia, Coxsackie A16+ B, HHV-6.

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5572
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor Roxy » Di 13 Dec 2016, 15:02

Zal met het Nationaal Zorgfonds van de SP de beloftes van Emile Roemer, Fractieleider van de SP, die hij heeft gedaan bij 'Lopen voor Lyme' op 9 april 2016 https://www.youtube.com/watch?v=TNDH-br1v80 , en bij 6.00 minuten https://www.youtube.com/watch?v=G7U55vo ... e=youtu.be aan de nieuwe -chronisch- Lyme patiënten in Nederland kunnen worden nagekomen?
Dat zou ;) mooi zijn!

Afbeelding
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

johnvz
Berichten: 173
Lid geworden op: Za 01 Okt 2016, 08:11

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor johnvz » Za 24 Dec 2016, 22:55

Emile is een aardige, integere vent, maar zijn ideeen over een zorgfonds vind ik zorgelijk. Vooral de suggestie dat hiermee alle problemen in de zorg zullen worden opgelost. En dat de zorg er goedkoper en beter toegankelijk van zal worden. Want dat is wel wat de doorsnee kiezer van het hele verhaal oppikt.
Maar in werkelijkheid heeft het stelsel niet eens zo heel veel te maken met hoeveel zorg we krijgen en hoeveel het ons kost. Wat we wel weten, is dat dit soort stelselwijzigingen zeer ingrijpend en kostbaar zijn. Je moet het maar durven verkopen als partij..
Veel van de huidige problemen in de zorg hebben te maken met het kostenniveau en de vraag hoe we het betaalbaar houden met en voor elkaar. Hierbij vormen de ziekenhuiskosten de absolute topper als het gaat om de kosten van de curatieve zorg. Zoek die bedragen maar eens op en vergelijk die eens met de budgetten voor politie, onderwijs, etc. Je schrikt je werkelijk wild..
Het enige wat helpt om de rem op de ziekenhuiskosten te houden, zijn afspraken vanuit de politiek, zoals een productieplafond dat de minister afspreekt met de ziekenhuizen. Of dit vervolgens door de zorgverzekeraars of door een zorgfonds wordt uitgevoerd en gehandhaafd, is bijzaak.
Beter kan de politiek zich daarom richten op verbetering van het bestaande systeem dan suggereren dat een ander systeem zoveel beter zou zijn.
Natuurlijk vindt niemand het leuk om 'nee' te horen als het om het verstrekken van zorg gaat. Daar weten de meeste van ons alles van. Helaas moet dat soms wel gebeuren om de boel nog enigszins betaalbaar te houden. Niet leuk om te horen, maar wel waar.
En someone's got to do the dirty job. Nu doen de verzekeraars dat. Maar ook een zorgfonds zal vaak en veel 'nee' moeten verkopen. Dat gaat echt niet anders worden dan nu. Helaas, maar dat sprookje bestaat niet.
Dus nee, ik vind het zorgfonds geen goed idee. In ieder geval niet nu we al een redelijk functionerend stelsel hebben.

Gebruikersavatar
VerlorengezondheidM
Berichten: 2326
Lid geworden op: Za 19 Sep 2015, 23:59
Locatie: Tilburg
Contact:

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor VerlorengezondheidM » Zo 25 Dec 2016, 10:32

@Johnvz en anderen,

Ben het oneens met jou.

Een omschakeling naar een nationaal zorgfonds zou inderdaad weleens tientallen miljoenen tot miljarden kunnen gaan kosten, voordat er überhaupt medische zorg is verleend :oops:

Mijn angst is, nu eenmaal commerciële belangen/doeleinden zijn toegestaan cq algemeen zijn geaccepteerd in de zorg, waar is die grens en wie bepaalt die grens?

Sinds de kredietcrisis in 2008 weten we allemaal waar meer, meer, meer toe leidt, zonder dat daar ooit iemand voor is gestraft, welk signaal wordt hier mee afgegeven?

De verschillen tussen de geldelijke belangen en financiële producten van banken en verzekeringen zou ik persoonlijk niet bijster groot willen noemen, enfin.

Wat betekent een goed zorgjaar eigenlijk?

Ik weet nog wel een paar geldbesparende maatregelen in de zorg, maar ik durf ze hier niet op te schrijven omdat deze onethisch zijn naar mijn beleving.

Maar wie zegt mij dat deze maatregelen in de toekomst niet alsnog worden ingevoerd als er geldelijke tekorten ontstaan?

Er is toch nooit geld genoeg of zie ik dat verkeerd?

De CBO-richtlijnen die alleen tegen mij werken i.p.v. voor mij als chronische lyme-patient zijn ook opgesteld door 'experts' met commerciële belangen, terwijl de ILADS artsen de tegenhanger daarvan mij juist beter maken in de praktijk.

Deze CBO-richtlijnen zijn overgenomen uit Amerika, dan tellen de open grenzen opeens schijnbaar wel, maar de richtlijnen uit Canada die chronische Lyme wel erkennen weer niet :roll:

De ziekte van Lyme en co's dus ook de chronische variant hoort thuis in de reguliere zorg, niks meer en niks minder.

Gr. VGM
Lyme Test Negative?
It Still May Be Lyme Disease!

Na 19 jaar onbehandeld rondlopen met een klinisch ziektebeeld: Chronische Lyme, Q-koorts, Bartonella, Babesia, Anaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, Rickettsia, Yersinia, Coxsackie A16+ B, HHV-6.

johnvz
Berichten: 173
Lid geworden op: Za 01 Okt 2016, 08:11

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor johnvz » Zo 25 Dec 2016, 12:59

Over jouw laatste opmerking zijn we het in ieder geval grondig eens VGM. :P

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5572
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Stelselwijziging Zorg?

Berichtdoor Roxy » Zo 25 Dec 2016, 13:10

Hallo Johnz,
Interessante discussie :)!
Jouw punten snijden in mijn ogen best goed hout.
Het rapport https://nationaalzorgfonds.nl/files/Rapport-NZF-web.pdf dat de SP, Emile Roemer, als onderbouwing geeft is onvoldoende en niet goed te verifiëren. Veel mensen zullen de onderbouwing niet goed lezen of goed niet kunnen begrijpen.

Het CPB gaat het Nationaal Zorgfonds nog een keer goed doorrekenen. De uitkomsten daarvan zullen worden gepubliceerd.

Ik heb/krijg een beetje het gevoel dat de SP het Nationaal Zorgfonds als het trekken van stemmen voor de verkiezingen in 2017 gebruikt.
Veel mensen zijn ontevreden over de zorg en de Zorgverzekeraars en zullen om die reden achter het plan aan gaan lopen en het steunen en een handtekening onder de petitie gaan zetten.

Waar in de zorg te bezuinigen valt is denk ik dat Ziekenhuizen veel beter samen gaan werken en bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik gaan maken van apparatuur als bijvoorbeeld MRI scans. Dure apparatuur dat veel Ziekenhuizen hebben (vaak als status(?)) en in de praktijk niet voldoende gebruikt worden c.q. stil staan.
En er valt te bezuinigen op alle dure lagen die er in de structuur van de organisaties/Ziekenhuizen zitten, zoals bijvoorbeeld managers en ander duur personeel dat veel veel geld kost.

En medisch specialisten zouden in loondienst van een Ziekenhuis moeten kunnen zijn (ik meen dat dat in Duitsland het geval is?) in plaats van in maatschappen onder het dak van een Ziekenhuis. Het komt voor dat medisch specialisten die dezelfde specialisaties hebben verschillende salarissen hebben. De salarissen kunnen variëren van € 250.000 - € 450.000.
Daar staan de salarissen van de directeuren van de Zorgverzekeraars https://nationaalzorgfonds.nl/files/Rapport-NZF-web.pdf bij in de schaduw.
johnvz schreef:Natuurlijk vindt niemand het leuk om 'nee' te horen als het om het verstrekken van zorg gaat. Daar weten de meeste van ons alles van. Helaas moet dat soms wel gebeuren om de boel nog enigszins betaalbaar te houden. Niet leuk om te horen, maar wel waar.
En someone's got to do the dirty job. Nu doen de verzekeraars dat. Maar ook een zorgfonds zal vaak en veel 'nee' moeten verkopen. Dat gaat echt niet anders worden dan nu. Helaas, maar dat sprookje bestaat niet.
Een gevoelig punt om 'nee' te moeten verkopen. Maar dat is waarschijnlijk wel iets om maatschappelijk eens ter discussie te gaan stellen.
Vragen als bijvoorbeeld moeten dure kostbare behandelingen (dan gaat het om tonnen euro's) ten allen tijde worden aangeboden aan mensen/patiënten? en bij alle gezondheidssituaties?
Laatst gewijzigd door Roxy op Zo 25 Dec 2016, 13:47, 4 keer totaal gewijzigd.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Off-Topic Café”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten