We worden steeds dommer

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan van alles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Sproetje
Berichten: 3395
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:33

We worden steeds dommer

Berichtdoor Sproetje » Za 01 Jan 2022, 18:53

https://zbc.nu/hrm/worden-we-steeds-dommer/

https://scientias.nl/worden-we-steeds-dommer/

Het Flynn-effect
De Nieuw-Zeelandse professor en intelligentieonderzoeker James Robert Flynn ontdekte omstreeks 1980 dat de IQ (intelligentie-quotiënt)-scores tussen 1932 en 1978 met 13,8 punten waren toegenomen. Deze stijging werd bevestigd door latere onderzoeken en over het algemeen wordt er gesproken over een toename van drie punten per tien jaar. Het fenomeen bleef bovendien niet beperkt tot landen in de ontwikkelde wereld; het werd tevens waargenomen in enkele ontwikkelingslanden.

Het negatieve Flynn-effect
Voordat er een sluitende, definitieve verklaring werd gevonden, stuitten wetenschappers alweer op een nieuw probleem: in een aantal landen bleken de IQ-scores af te nemen.
[...]
Het negatieve Flynn-effect, of anti-Flynn-effect, werd vanaf ongeveer 1995 waargenomen in enkele Noord-Europese landen zoals Noorwegen, Denemarken en Zweden. Het gaat hierbij om een verlies van ongeveer 2,5 IQ-punt per tien jaar. Inmiddels is duidelijk dat de daling ook in andere landen en werelddelen plaatsvindt, waaronder Nederland.
[...]


En dan te bedenken dat het gemiddelde iq van Nederland op 100 ligt, dat niet hoog is te noemen.

Terug naar “Off-Topic Café”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten