Welke probiotica?
Re: Welke probiotica?
Ik heb vandaag lacteol voorgeschreven gekregen door de dokter, dus dat proberen we maar eens. Ik ben ook overgeschakeld op minocycline: dat geeft niet zoveel last aan de darmen.
Re: Welke probiotica?
Uien eet ik zo weinig mogelijk, hoor!
Re: Welke probiotica?
Goedenavond allen wegens hevige darmbranden ben ik gaan speuren naar een goede probiotica. Ik kwam uit bij vivomixx hoog gedoseerd probiotica 450 biljoen. Enorm veel goede reacties (wel duur) nou heb ik het 1 dag geprobeerd en heb gelijk erge hoofdpijn ik ging kijken wat er in zit, er zit dus maltose in.... een suiker soort 2 en half gram om precies te zijn beetje vreemd wand dit word geprezen door tal val lyme patienten. Nu eet ik al anderhalf jaar suikervrij weet niet of de klachten heirx reacties zijn of klachten door de suiker? Eten de probiotica de suikers op? Zit te overwegen anders om over te stappen op prescript assist
Re: Welke probiotica?
Stammen of soorten PROBIOTICA
De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën van de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium, maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten zijn probiotische stammen bekend.
Enkele soorten, waarvan probiotische stammen bekend zijn:
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus casei
Lactococcus lactis
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus
Saccharomyces boulardii, een gist
Escherichia coli
In de wetenschappelijke literatuur worden enkele tientallen stammen als probiotisch aangemerkt.
Andere soorten die veelvuldig gebruikt worden, maar geen probiotica zijn
Streptococcus salivarius ssp thermophilus, een yoghurtbacterie
Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus, een yoghurtbacterie
Deze soorten worden vooral toegevoegd vanwege de smaak en aroma-eigenschappen.
Doel en werking
Probiotische bacteriën kunnen worden ingezet om de van nature voorkomende bacterieflora in het lichaam te beïnvloeden. Ze gelden niet als geneesmiddel en worden hoofdzakelijk door voedingsdeskundigen voorgeschreven na een antibioticumkuur of als een onderdeel bij de behandeling van de schimmelinfectie candidose
Henriëtte
De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën van de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium, maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten zijn probiotische stammen bekend.
Enkele soorten, waarvan probiotische stammen bekend zijn:
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus casei
Lactococcus lactis
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus
Saccharomyces boulardii, een gist
Escherichia coli
In de wetenschappelijke literatuur worden enkele tientallen stammen als probiotisch aangemerkt.
Andere soorten die veelvuldig gebruikt worden, maar geen probiotica zijn
Streptococcus salivarius ssp thermophilus, een yoghurtbacterie
Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus, een yoghurtbacterie
Deze soorten worden vooral toegevoegd vanwege de smaak en aroma-eigenschappen.
Doel en werking
Probiotische bacteriën kunnen worden ingezet om de van nature voorkomende bacterieflora in het lichaam te beïnvloeden. Ze gelden niet als geneesmiddel en worden hoofdzakelijk door voedingsdeskundigen voorgeschreven na een antibioticumkuur of als een onderdeel bij de behandeling van de schimmelinfectie candidose
Henriëtte
Re: Welke probiotica?
PREBIOTICA
Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.[1][2]
De meeste prebiotica zijn koolhydraten, maar de definitie sluit niet uit dat ook andere stoffen als prebioticum te gebruiken zijn. In theorie kan zelfs een antibioticum, dat gericht is tegen een aantal schadelijke bacteriesoorten en daardoor niet schadelijke bacteriën zou bevorderen, als een prebioticum werken.
De definitie richt zich ook niet op één bepaalde bacteriegroep. Het wordt echter vaak aangenomen dat een prebioticum de groei en/of activiteit van bifidobacteriën en een selecte groep melkzuurbacteriën zou moeten bevorderen. Aan deze bacteriegroepen worden gezondheidsaspecten toegeschreven.
Een product dat specifiek bifidobacteriën zou stimuleren wordt ook wel een bifidogene factor genoemd. Sommige prebiotica kunnen dus tegelijkertijd bifidogeen zijn, maar het zijn feitelijk twee verschillende concepten
De definitie geeft ook aan dat een gunstig effect bereikt kan worden door het metabolisme in de darm te verbeteren. Dit houdt dus in dat niet een bepaalde bacteriegroep gestimuleerd hoeft te worden, maar dat de stofwisseling van de darmflora als geheel in een gunstige richting gestuurd moet worden. In de praktijk komt dat neer op een stimulatie van de fermentatie (omzetting) van koolhydraten ten koste van fermentatie van eiwitten.
Fermentatie van koolhydraten resulteert in de vorming van neutrale of gezonde stoffen voor de darm en het lichaam. Eiwitfermentatie daarentegen levert vooral mogelijk schadelijke stoffen op.
Commerciële prebiotica
De meeste commerciële prebiotica zijn oligosachariden en voedingsvezels. De gebruikte oligosachariden stimuleren vooral het koolhydraatmetabolisme en kunnen dus de meest gunstige effecten hebben op de gastheer. Echter, lang niet alle oligosachariden zullen een gunstig effect hebben. Om als een prebioticum gebruikt te kunnen worden, moet een product eerst degelijk in dierproeven en bij vrijwilligers getest worden.
Er zijn op dit moment geen oligosachariden bekend die een bepaalde groep bacteriën selectief zouden stimuleren. Hoewel door een aantal fabrikanten wel geclaimd wordt dat hun product selectief door bifidobacteriën of melkzuurbacteriën wordt gefermenteerd, wijzen zowel alle in-vitro-onderzoeken (in een laboratorium) als in-vivo-onderzoeken (in mensen of dieren) uit dat alle commerciële oligosachariden door een groter aantal bacteriesoorten gebruikt worden. Wel hebben de meeste prebiotica ten minste ook een stimulerend effect op de hoeveelheid bifidobacteriën.
Als commerciële prebiotica effectief zijn, en hier zijn vele aanwijzingen voor, werken ze door verandering van het metabolisme, en nog niet aantoonbaar door selectieve stimulatie.
Probiotica
Prebiotica zijn niet te verwarren met probiotica, wat levende organismen zijn die eenzelfde soort effect bewerkstelligen.
Henriëtte
Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.[1][2]
De meeste prebiotica zijn koolhydraten, maar de definitie sluit niet uit dat ook andere stoffen als prebioticum te gebruiken zijn. In theorie kan zelfs een antibioticum, dat gericht is tegen een aantal schadelijke bacteriesoorten en daardoor niet schadelijke bacteriën zou bevorderen, als een prebioticum werken.
De definitie richt zich ook niet op één bepaalde bacteriegroep. Het wordt echter vaak aangenomen dat een prebioticum de groei en/of activiteit van bifidobacteriën en een selecte groep melkzuurbacteriën zou moeten bevorderen. Aan deze bacteriegroepen worden gezondheidsaspecten toegeschreven.
Een product dat specifiek bifidobacteriën zou stimuleren wordt ook wel een bifidogene factor genoemd. Sommige prebiotica kunnen dus tegelijkertijd bifidogeen zijn, maar het zijn feitelijk twee verschillende concepten
De definitie geeft ook aan dat een gunstig effect bereikt kan worden door het metabolisme in de darm te verbeteren. Dit houdt dus in dat niet een bepaalde bacteriegroep gestimuleerd hoeft te worden, maar dat de stofwisseling van de darmflora als geheel in een gunstige richting gestuurd moet worden. In de praktijk komt dat neer op een stimulatie van de fermentatie (omzetting) van koolhydraten ten koste van fermentatie van eiwitten.
Fermentatie van koolhydraten resulteert in de vorming van neutrale of gezonde stoffen voor de darm en het lichaam. Eiwitfermentatie daarentegen levert vooral mogelijk schadelijke stoffen op.
Commerciële prebiotica
De meeste commerciële prebiotica zijn oligosachariden en voedingsvezels. De gebruikte oligosachariden stimuleren vooral het koolhydraatmetabolisme en kunnen dus de meest gunstige effecten hebben op de gastheer. Echter, lang niet alle oligosachariden zullen een gunstig effect hebben. Om als een prebioticum gebruikt te kunnen worden, moet een product eerst degelijk in dierproeven en bij vrijwilligers getest worden.
Er zijn op dit moment geen oligosachariden bekend die een bepaalde groep bacteriën selectief zouden stimuleren. Hoewel door een aantal fabrikanten wel geclaimd wordt dat hun product selectief door bifidobacteriën of melkzuurbacteriën wordt gefermenteerd, wijzen zowel alle in-vitro-onderzoeken (in een laboratorium) als in-vivo-onderzoeken (in mensen of dieren) uit dat alle commerciële oligosachariden door een groter aantal bacteriesoorten gebruikt worden. Wel hebben de meeste prebiotica ten minste ook een stimulerend effect op de hoeveelheid bifidobacteriën.
Als commerciële prebiotica effectief zijn, en hier zijn vele aanwijzingen voor, werken ze door verandering van het metabolisme, en nog niet aantoonbaar door selectieve stimulatie.
Probiotica
Prebiotica zijn niet te verwarren met probiotica, wat levende organismen zijn die eenzelfde soort effect bewerkstelligen.
Henriëtte
Re: Welke probiotica?
Probiotica verlichten problemen diarree bij gebruik antibiotica
https://www.nu.nl/wetenschap/3488564/pr ... otica.html
Henriëtte
https://www.nu.nl/wetenschap/3488564/pr ... otica.html
Henriëtte
Re: Welke probiotica?
"In theorie kan zelfs een antibioticum, dat gericht is tegen een aantal schadelijke bacteriesoorten en daardoor niet schadelijke bacteriën zou bevorderen, als een prebioticum werken."
Dan begrijp ik nu eindelijk waarom ik tijdens mijn antibioticum gebruik zulke goede ontlasting produceer.
Ik hoorde altijd alleen maar dat door antibioticum je dunne ontlasting kreeg en durfde niet te melden dat dit bij mij niet het geval was/is.
Nog vóórdat ik antibioticum gebruikte had ik wel met grote regelmaat last van brijige ontlasting.
Dacht destijds dat dit misschien kwam door het afsterven v.d. spirocheet dat gepaard kan gaan met toxines?
Maar het konden net zo goed foute bacterien zijn geweest.
Prebiotica gebruik ik in de vorm van alantthee en chichorei
Probiotica neem ik sinds ab iedere nacht en wissel af met verschillende merken
Dan begrijp ik nu eindelijk waarom ik tijdens mijn antibioticum gebruik zulke goede ontlasting produceer.
Ik hoorde altijd alleen maar dat door antibioticum je dunne ontlasting kreeg en durfde niet te melden dat dit bij mij niet het geval was/is.
Nog vóórdat ik antibioticum gebruikte had ik wel met grote regelmaat last van brijige ontlasting.
Dacht destijds dat dit misschien kwam door het afsterven v.d. spirocheet dat gepaard kan gaan met toxines?
Maar het konden net zo goed foute bacterien zijn geweest.
Prebiotica gebruik ik in de vorm van alantthee en chichorei
Probiotica neem ik sinds ab iedere nacht en wissel af met verschillende merken
Re: Welke probiotica?
Sproetje is chichorei een groente of bestaat hiervan ook een theesoort?
Allantthee ga ik me in ieder geval halen, bedankt voor de tip!
Ik neem probiotica ook altijd voor het slapen gaan, dan kan het 's nachts z'n werk doen.
Henriëtte
Allantthee ga ik me in ieder geval halen, bedankt voor de tip!
Ik neem probiotica ook altijd voor het slapen gaan, dan kan het 's nachts z'n werk doen.
Henriëtte
Re: Welke probiotica?
O sorry ik bedoelde schorseneer ipv alantwortel.
(Die alantwortel is dan weer goed voor de longen, maar dat neem ik niet meer nu)
Schorseneer is ook een wortel maar dan als groente eten.
Je kunt het meestal in biowinkeltjes kopen
Misschien ook bij AH
chicorei wortel koop ik online.
Zet een eetlepel 's nachts in een kop koud water en in de ochtend au bain de Marie opwarmen en opdrinken.
Went wel.
(Die alantwortel is dan weer goed voor de longen, maar dat neem ik niet meer nu)
Schorseneer is ook een wortel maar dan als groente eten.
Je kunt het meestal in biowinkeltjes kopen
Misschien ook bij AH
chicorei wortel koop ik online.
Zet een eetlepel 's nachts in een kop koud water en in de ochtend au bain de Marie opwarmen en opdrinken.
Went wel.
Re: Welke probiotica?
Of gewoon zoals vroeger chicorei in je koffie doen??
Terug naar “Supplementen en kruiden”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast