Coronavirus (COVID-19)

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
TheoA
Berichten: 145
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor TheoA » Wo 31 Mar 2021, 11:19

De onduidelijkheid rond het AstraZeneva-vaccin is nog niet voorbij. Nog lang niet.

De Scandinavische landen (Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden) hebben de pauze in het gebruik verlengd, in ieder geval tot 6 april a.s. Duitsland heeft besloten dat het middel alleen mag worden toegepast voor mensen van 60 jaar en ouder. Canada heeft de leeftijdgrens op 55 gesteld, daaronder mag dit vaccin niet worden gebruikt. In de Verenigde Staten is dit vaccin nog steeds niet goedgekeurd. https://www.dvhn.nl/extra/Duitsland-bep ... 43660.html

Dit alles is best opmerkelijk, omdat dit vaccin vooral bedoeld was voor mensen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar. Boven de leeftijd van 65 werd dit vaccin daarentegen afgeraden. Daarover is nog in februari een uitvoerige instructie door de Gezondheidsraad uitgegeven. https://www.gezondheidsraad.nl/document ... eca-vaccin

Inmiddels is de naam van het AstraZeneca-vaccin zo besmet (sic!) geraakt, dat de Brits-Zweedse produdent besloten heeft deze te wijzigen in Vaxzevria. Een bekende marketingstruc, maar het zal niet helpen om alle onrust rond dit vaccin weg te nemen.
https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/ ... 1617181185

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5768
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Wo 31 Mar 2021, 20:35

AD
31 maart 2021
Sportieve Lennie (40) vecht al een jaar om beter te worden na corona: ‘Binnen 1,5 week belandde ik in een rolstoel’; Bron https://www.ad.nl/gezond/sportieve-lenn ... ~ac799201/
Lennie Bunnik (40) was heel actief en sportief. Totdat ze op 16 maart 2020 corona kreeg. Heel langzaam knapte ze op, maar aan die opgaande lijn kwam in oktober een einde en ze belandde in een rolstoel. ,,Ik ben een onwijze glas-halfvol-denker, maar ik weet momenteel niet of ik ooit helemaal beter word.”
In de woonkamer in Zegveld staat een bed waar Lennie grote delen van de dag doorbrengt. Ook de kerstboom staat nog, want het aftuigen is een te groot project. Een groot contrast met een jaar geleden. ,,Ik werkte 24 uur per week als office manager in het bedrijf van mijn broers, had een eigen bedrijfje in schminken en kinderfeestjes, voetbalde, was actief bij de vrijwillige brandweer. Nu kan ik zeven minuten lopen, mijn huishouden niet zelf doen en áls ik een spelletje kan doen met mijn dochters moet ik daarvoor en daarna rusten.”
,Zelf vroeg ik me dat op een gegeven moment ook af, maar ik weet dat het dat niet is. Maar wat het wel is, dat weten we niet. Sommige ex-patiënten hebben schone longen, maar toch longklachten of hartklachten zonder dat de cardioloog iets kan vinden. Bij mij is nu de diagnose Myalgische encefalomyelitis (ME) gesteld, maar dat is een uitsluitingsdiagnose, omdat er verder niets te vinden is. Misschien is het een aansturing vanuit de hersenen? Misschien triggert corona wel iets dat er al zat? Het zijn heel veel losse stukjes die nog geen puzzel vormen.”

Reactie Revalidatie arts
Lennies verhaal staat niet op zichzelf. Tienduizenden, vaak jonge en sportieve mensen, kampen met langdurige klachten nadat zij corona opliepen. Hester van der Werf-Kemper, revalidatiearts St. Antonius Ziekenhuis, geeft een reactie.

,,Als revalidatieartsen zien wij wekelijks patiënten op de poli met aanhoudende klachten na een Covid-19-infectie. De klachten die patiënten ervaren, variëren erg en zijn niet altijd gerelateerd aan de ernst van de doorgemaakte infectie. Soms kan een patiënt die op de ic heeft gelegen binnen een paar weken zijn hobby’s en werk weer oppakken, terwijl een andere patiënt, die thuis een relatief milde infectie heeft doorgemaakt, volledig vastloopt in de opbouw van zijn dagelijkse activiteiten.”

Psychosociale problemen
,,Ook het soort klachten is divers. Wij zien patiënten (na verwijzing door de huisarts) die last hebben van spierzwakte, cognitieve problemen, benauwdheid, emotionele problemen en psychosociale problemen. Vrijwel alle patiënten hebben daarbij ook last van vermoeidheid en er is vaak sprake van verminderde fysieke en mentale belastbaarheid.”

,,We zien dat het herstel soms lang kan duren. Een deel van de patiënten wil sneller meer kunnen dan dat ze fysiek of mentaal aankunnen. Dat is heel menselijk, maar kan een averechts effect hebben op de duur van het herstel. Wanneer zij de juiste balans in opbouw eenmaal hebben gevonden, verminderen bij deze patiënten vaak de klachten en kunnen zij meestal hun dagelijkse activiteiten steeds beter oppakken.”

Emotionele klachten
,,Patiënten kunnen baat hebben bij begeleiding van een (long)fysiotherapeut voor de opbouw van de fysieke conditie. Een ergotherapeut kan begeleiden bij het vinden van de juiste balans in belasting en belastbaarheid en het omgaan met de cognitieve klachten. Bij emotionele klachten kan gedacht worden aan begeleiding door de praktijkondersteuner van de huisarts of psycholoog.”

,,We weten nog niet wat alle langetermijngevolgen zijn na een Covid-19-infectie. Het is voor artsen lastig om te duiden of de klachten het directe gevolg zijn van de infectie of dat het om klachten gaat die door de infectie getriggerd worden. Helemaal als er bij aanvullend onderzoek geen afwijkingen zichtbaar zijn. Er wordt nog volop onderzoek naar gedaan. In de loop der tijd zal dit duidelijker worden en zullen patiënten ook meer duidelijkheid krijgen.”
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Do 01 Apr 2021, 15:52

Studie: na vaccinatie ben je nauwelijks besmettelijk;
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) reageert verheugd op een Amerikaanse studie waarin wordt geconstateerd dat onder zorgmedewerkers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nauwelijks nog besmettingen worden vastgesteld. "Dat is goed nieuws en in lijn der verwachting. Deze signalen hebben we ook gezien in andere studies, maar er is wel meer onderzoek nodig", zegt een woordvoerster van het RIVM.

https://www.1limburg.nl/live-studie-na- ... =section-1

Henriëtte

TheoA
Berichten: 145
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor TheoA » Za 03 Apr 2021, 10:27

Henriëtte schreef:Studie: na vaccinatie ben je nauwelijks besmettelijk;
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) reageert verheugd op een Amerikaanse studie waarin wordt geconstateerd dat onder zorgmedewerkers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nauwelijks nog besmettingen worden vastgesteld. "Dat is goed nieuws en in lijn der verwachting. Deze signalen hebben we ook gezien in andere studies, maar er is wel meer onderzoek nodig", zegt een woordvoerster van het RIVM.
Inmiddels heeft het RIVM zijn 1e reactie genuanceerd. RIVM-directeur Van Dissel zegt nu dat gevaccineerd zijn weliswaar betekent dat de kans op besmetting afneemt, maar desondanks toch aanwezig blijft. Ook het overdragen van het virus door gevaccineerden blijft weldegelijk mogelijk.

Dergelijke geluiden zijn ook in de USA te vernemen.
The Centers for Disease Control and Prevention on Thursday walked back controversial comments made by its director, Dr. Rochelle P. Walensky, suggesting that people who are vaccinated against the coronavirus never become infected or transmit the virus to others. “Dr. Walensky spoke broadly during this interview,” an agency spokesman told The Times. “It’s possible that some people who are fully vaccinated could get Covid-19. The evidence isn’t clear whether they can spread the virus to others. We are continuing to evaluate the evidence.”: https://www.nytimes.com/2021/04/01/heal ... ensky.html

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Ma 12 Apr 2021, 16:21

Dit weten we nu (nog niet) over langdurige klachten na COVID-19;
Mensen die na COVID-19 langdurige klachten hebben, hebben bijvoorbeeld last van vermoeidheid en kortademigheid, zo legt Maitland uit. Er zijn ook mensen die pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, langdurig verlies van reuk, depressies of vergeetachtigheid ontwikkelen.

https://www.nu.nl/uitleg-over-het-coron ... id-19.html

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Ma 12 Apr 2021, 16:26

Veelgestelde vragen over COVID-19 en lyme;
De Lymevereniging krijgt soms vragen van patiënten over corona, deze vragen beantwoorden we hieronder

https://lymevereniging.nl/dossiers/covid-19-en-lyme/

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Vr 16 Apr 2021, 12:01

Denemarken stopt vaccinaties met AstraZeneca;
Er wordt al sinds 11 maart niet meer met AstraZeneca gevaccineerd in Denemarken. In Nederland wordt het AstraZeneca-vaccin alleen aan zestigplussers gegeven.

https://nos.nl/artikel/2376690-denemark ... eneca.html

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Ma 19 Apr 2021, 11:49

Meldingen trombose en verlaagde bloedplaatjes na vaccinatie AstraZeneca ;
Drie patiënten hadden uitgebreide longembolieën. Eén is overleden en één had ook een hersenbloeding. Een andere patiënte had een uitgebreide trombose van de buikaderen. Eén patiënte ontwikkelde een trombose van de slagaders in de benen.

De meldingen lijken vergelijkbaar met andere meldingen in Europa.

https://www.lareb.nl/news/meldingen-tro ... strazeneca

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Do 22 Apr 2021, 16:06

Waarom is Janssen wel voor alle leeftijden, en AstraZeneca niet?
Wie de oordelen van het Ema over de vaccins van AstraZeneca en Janssen naast elkaar legt, ziet op het eerste oog weinig verschillen. Beide vaccins kampen met een zeer zeldzame bijwerking, die het Ema erkent. De bijwerkingen lijken op elkaar. Slachtoffers zijn meestal vrouwen jonger dan zestig. Niettemin gaf het Ema beide vaccins zijn zegen: de voordelen wegen veel zwaarder dan de risico's.

https://www.nu.nl/uit-andere-media/6129 ... -niet.html

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5768
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Vr 23 Apr 2021, 14:34

NOS nieuws
23 april 2021
Zorgen bij Gommers over aantal IC-opnames, vrees voor 'code zwart'; Bron https://nos.nl/artikel/2377898-zorgen-b ... zwart.html
Voorman van de intensivecare-vereniging Diederik Gommers maakt zich zorgen over het toenemend aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. "Vanochtend in ons landelijk overleg gaven collega's aan 'Diederik, we stevenen af op code zwart, we verwachten als het zo doorgaat dat we daar volgende week in zitten'. Dan voelt het besluit om te versoepelen zo raar", zegt hij in een aflevering van de podcast Virusfeiten, die gisteren werd opgenomen.

Gommers wil het kabinetsbesluit om te versoepelen niet ter discussie stellen. Hij vindt het goed dat het kabinet niet alleen de OMT-adviezen maar ook andere belangen meeweegt. "Ik hoop wel dat er ergens een rode stopknop zit en dat we die voor dinsdag nog kunnen gebruiken als het echt niet goed gaat", aldus Gommers.

Bij het scenario code zwart wordt aan de hand van criteria een selectie gemaakt wie wel en niet in aanmerking komt voor een plek op de intensive care. In Nederland is dat tijdens de coronapandemie nog niet voorgekomen.
Chemokuren en openhartoperaties
..Gommers hoopt dat het zover niet komt en dat de piek in het aantal ziekenhuisopnames de komende dagen wordt bereikt en dat er daarna een daling volgt. "Maar op dit moment moeten we de ziekenhuizen aanpassen en zorg uitstellen. Chemokuren, kankeroperaties en openhartoperaties worden afgezegd. Zo ver zijn we nog niet geweest in de tweede en derde golf. De collega's zijn bezorgd over hoe weinig IC-bedden er beschikbaar zijn."..
Persoonlijke noot: is het niet de verantwoordelijkheid van de mensen zélf om de corona maatregelen te blijven opvolgen? Veel mensen houden zich niet aan de regels en klagen steen en been dat zij naar het terras, elkaar knuffelen, naar evenementen & festivals, vliegen op vakantie, etc. willen. Het lijkt voor sommige mensen een eerste levensbehoefte te zijn?
Veel mensen in de maatschappij zijn erg egoïstisch en denken alleen aan zichzelf. Saamhorigheid in de maatschappij het is niet meer dan een loze term geworden. Dat heeft de corona pandemie in veel gevallen meer dan duidelijk gemaakt.

Ik vraag mij af dénken die mensen ook aan de zorgmedewerkers en de artsen in de ziekenhuizen die keihard werken en op hun tenen lopen of zijn uitgevallen? En wordt er gedacht aan de zorgmedewerkers en de artsen in de covid-19 revalidatiecentra? Vorig jaar maart stond men massaal te applaudisseren voor het zorgpersoneel en de laatste weken/maanden steekt men een middelvinger op naar het zorgpersoneel?

En dénken die mensen ook aan de mensen waarbij een operatie wordt uitgesteld? Daardoor kunnen er mensen sterven!
Ik spreek uit ervaring een nodige operatie is een half jaar uitgesteld geweest met onnodig veel klachten en erge pijnen als gevolg.
Ik heb een fors risico gelopen op complicaties. En ik heb geluk gehad dat er even ruimte kwam in het ziekenhuis en ik een oproep kreeg voor de operatie. De lange wachttijd maakt dat het herstel van de operatie veel langer gaat duren. Er zijn mensen gestorven die ernstige complicaties kregen en of niet op tijd dezelfde operatie hebben gekregen!
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Gezondheid Algemeen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten