Coronavirus (COVID-19)

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5768
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Ma 03 Mei 2021, 18:29

@TheoA,
TheoA schreef:Stop met malle geklets over code zwart
Het RIVM moet anders omgaan met de coronacijfers die elke dag bekend worden gemaakt. Dat heeft internist Marcel Levi gezegd in The Friday Move. Hij speelde een hoofdrol bij de Britse vaccinatiecampagne en was directeur van meerdere Londense ziekenhuizen.
Volgens Levi zijn het aantal ic-opnames van coronapatiënten niet interessant. 'We kijken naar iets wat niet relevant is. Dus ik zou zeggen: hoeveel ziekenhuisopnames zijn er vandaag.' Mensen die op de ic belanden zijn immers eerst te vinden in de cijfers over de ziekenhuisopnames. 'Hoeveel mensen er elke dag opgenomen zijn in het ziekenhuis, dat vind ik wel een goede maat van het aantal infecties in de samenleving. Daarbij horen ook de cijfers van hoeveel mensen er gevaccineerd zijn.' Levi stelt dat de cijfers over de ic-opnames een te verouderd beeld geven van de pandemie: 'De mensen die vandaag op de ic opgenomen worden, die waren al een week geleden in het ziekenhuis opgenomen en zijn drie weken geleden geïnfecteerd.'

https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10 ... code-zwart
TheoA schreef:Het ziet er niet goed uit voor het vaccin AstraZeneca. Een dubbelblind, randomized onderzoek (gisteren gepubliceerd!) liet geen effect zien van een dubbele dosis van dit vaccin op SARS-Cov-2 (Coronavirus).

Het lijkt er op dat het EMA iets te voorbarig is geweest met zijn (voorlopige) goedkeuring. Geen effect, wel serieuze en levensbedreigende bijwerkingen. Dit vaccin is rijp voor vernietiging!

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/N ... Is.twitter

NB. De code ChAdOx1 staat voor het AstraZeneca-vaccin.

Dezelfde Marcel Levi: 'Internist Marcel Levi: "Kans op bijwerkingen AstraZeneca-vaccin extreem veel kleiner dan verongelukken"; Bron https://www.libelle.nl/mensen/marcel-le ... ca-vaccin/
De angst voor de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin is groot, nadat er bekend werd gemaakt dat er trombose kan optreden na vaccinatie. Hoe terecht is deze angst? Internist Marcel Levi geeft vanaf nu wekelijks antwoord op de meest prangende corona-gerelateerde vragen. Deze week geeft hij duidelijkheid over het AstraZeneca-vaccin.

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Marcel Levi: “De bijwerkingen die we bij het AstraZeneca-vaccin zien, zijn wat hoofdpijn en een koortsig of grieperig gevoel. Maar deze klachten zijn in een paar uurtjes verdwenen. Een andere klacht is een stijve arm. Maar ook dit is vaak na een dag weg en wordt ook vernomen bij andere vaccinaties. Ik denk dat mensen zich hier niet zo snel druk om gaan maken. Daarnaast is er een zeer zeldzame en specifieke bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Het betreft een heel speciale vorm van trombose. Normaal is dit een ziekte die veel in de benen en longen optreedt. Maar in dit geval treedt het op in het hoofd en de darmen. Dat klinkt eng, maar de kans dat je dit krijgt is écht heel klein. En het is meestal goed te behandelen.”/
..Hoe belangrijk is vaccinatie?

“De kans dat je covid krijgt is echt heel hoog. En de kans dat je als 50-plusser met covid naar het ziekenhuis moet is óók groot. En van de 50-plussers met covid belandt één op de drie op de intensive care, en de helft daarvan overlijdt. Als je deze kans tegenover de kans op een eventuele bijwerking van het vaccin zet, dan is er wat mij betreft echt geen enkele discussie of inenten verstandig is of niet. Dit beschermt je tegen de ziekte en heeft als bijkomstigheid dat het de verspreiding van het virus stopt.”

“Ben je jonger dan 50? Dan is de kans op covid ook groot -de kans op besmetting hangt niet af van leeftijd- maar de kans dat je als jonger persoon in het ziekenhuis belandt of eraan overlijdt is een stuk kleiner. Maar die kans is nog altijd wel groter dan dat je een bijwerking van het vaccin krijgt. Dus ook voor deze groep geldt dat kiezen voor vaccinatie nog altijd de verstandigste keuze is.”..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Hans sr
Berichten: 12
Lid geworden op: Ma 25 Mei 2020, 21:09

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Hans sr » Di 04 Mei 2021, 14:00

Door de tijdelijke stop AstraZeneca zijn dertien Nederlanders overleden'
 

Naar schatting dertien Nederlanders hebben de recente prikstop van AstraZeneca met hun leven moeten bekopen. Negentig mensen zijn nodeloos in het ziekenhuis beland, van wie dertig op de intensive care.
Vijf wetenschappers, verbonden aan onder meer het Radboudumc, stellen dat de nadelen van de prikstop veel groter waren dan de schade van eventuele bijwerkingen die men ermee heeft voorkomen. “Of simpeler gezegd: angst is een slechte raadgever,” aldus de onderzoekers, onder wie hoogleraar veiligheidsbeleid Ira Helsloot en trombose-expert Saskia Middeldorp.
 “Op basis van onze berekeningen is het duidelijk dat de gezondheidswinst van de prikpauze niet opweegt tegen de gezondheidsrisico’s. Graag merken wij nog op dat een SARS-CoV-2-infectie zelf ook een sterke risicofactor is voor het ontwikkelen van een diepveneuze trombose of longembolie.”
Het stoppen met AstraZeneca heeft ongeveer 0,3 gevallen van ernstige trombose voorkomen, aldus de onderzoekers. Door het tijdelijk stopzetten van de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin moesten 289.000 prikafspraken worden afgezegd. "Op basis van het toen bekende risico van 1,25 per 1.000.000 gevaccineerden is tijdens de prikpauze bij ongeveer 0,3 personen een ernstige trombo-embolische bijwerking voorkómen", aldus de wetenschappers publiceerden in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.


https://www.ntvg.nl/artikelen/prikpauze ... l/volledig

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Zo 09 Mei 2021, 12:54

Veel coronapatiënten houden last van hersenen;
Patiënten met langdurige coronaklachten hebben opvallend vaak problemen met hun brein. Ruim een derde van de mensen die aanklopten bij de gespecialiseerde hulpverleners van C-support ervaart problemen met concentratie, 30 procent heeft moeite met dingen onthouden. Ook houdt een aanzienlijk deel van de patiënten last van hoofdpijn.

https://www.nu.nl/uit-andere-media/6132 ... senen.html

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5768
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Wo 12 Mei 2021, 21:15

@TheoA,
TheoA schreef:Schrijnend verhaal van IC-kenner Erwin Kompanje over (gebrek aan) solidariteit in de zorg tijdens deze corana-crisis.
Familie van opgegeven patiënt laat 1,5 maand lang onnodig een IC-bed bezet houden.
Tussen de regels door wordt wel duidelijk om wat voor soort familie het gaat.
Ben je het eens met Kompanje wat de ziekte van Lyme betreft? 'Geen besmetting aan te tonen, maar toch ‘chronische COVID-19’?'; Bron https://kompanje.org/2021/01/04/geen-be ... -covid-19/
..Het is daarom geenszins verbazend dat veel patiënten de oorzaak van hun lijden zien in een chronische lichamelijke ziekte. Vooral chronische infectieziekten zijn hierbij veelvuldig genoemd, zoals Candida, Brucella, poliomyelitis (kinderverlamming), Epstien-Barr virus (ziekte van Pfeiffer) en Borrelia burgdorferi (ziekte van Lyme)..

..Chronische ziekte van Lyme is een van de meest bekende ‘onverklaarbare’ chronische (post)infectieziekten. Er kunnen geen antistoffen of actieve infectie worden aangetoond, langdurige antibiotica heeft, bij gerandomiseerd onderzoek, doorgaans hetzelfde effect als een placebo. De groep patiënten is zeer heterogeen. Niet verbazend is het dat de patiënten geen gehoor vinden in de reguliere geneeskunde, maar ook alternatieve behandelingen falen in de zin dat de verschijnselen niet (volledig) verdwijnen. Vele patiënten hebben dure, tijdrovende, ingrijpende maar uiteindelijk vruchteloze behandelingen ondergaan en voelen zich onbegrepen en uitgestoten..

..Er zijn sommige patiënten met bewezen en adequaat behandelde borreliose die daarna vage klachten overhouden. Het Post-treatment Lyme disease syndrome (PTLDS) maar er is ook een grote groep patiënten waarbij besmetting met borrelia bij herhaling niet aangetoond kan worden en toch een breed scala aan klachten hebben en claimen chronisch Lyme te hebben.
Zij hebben SOLK..
Opmerkelijk is dat Kompanje zelf te maken kreeg met de ziekte van Lyme/neuroborreliose en te maken kreeg met niet worden gehoord en niet serieus worden genomen. En lijkt zichzelf na jaren tegen te spreken?
Kompanje heeft het geluk gehad dat hij volledig is hersteld met een antibiotica behandeling (pillen en infuus).
Medisch contact (2009) - 'Yes, ik heb Lyme!'; Bron https://www.medischcontact.nl/nieuws/la ... b-lyme.htm
..Nadat hij vijftien jaar lang voor aansteller was uitgemaakt, vond Erwin Kompanje zélf zijn diagnose: chronische neuroborreliose. Antibiotica verlosten hem daarna van zijn klachten. ‘Gewone patiënten krijgen dit veel lastiger voor elkaar, en dat baart mij grote zorgen.’..

..Vijftien jaar na de tekenbeet stelde ik uiteindelijk zélf de diagnose en wist ik twee artsen over te halen om mij te behandelen, waarna vrijwel alle klachten verdwenen..

..De terechte angst bestaat dat vele patiënten met chronische aspecifieke klachten claimen dat zij chronische neuroborreliose hebben, met onnodige diagnostiek en behandeling tot gevolg. Door de vage multisysteemklachten is de ziekte immers moeilijk te onderscheiden van bijvoorbeeld het chronischevermoeidheidssyndroom of een paniekstoornis.
Maar het mag natuurlijk niet zo zijn dat alle patiënten met dit soort klachten direct onder deze noemers worden weggeschreven zonder dat chronische borreliose is overwogen..
..Samenvatting
- Chronische (neuro)borreliose kenmerkt zich door chronische aspecifieke klachten en wordt in veel gevallen niet herkend.
- Artsen ‘diagnosticeren’ chronische (neuro)borreliose vaak als overgangsklachten, hyperventilatie, chronischevermoeidheidssyndroom of hypochondrie.
- Gezien de toename van het aantal patiënten met acute borreliose, is een toename van het aantal patiënten met chronische borreliose te verwachten.
- Met name neurologen en reumatologen dienen zich op de hoogte te houden van diagnostiek en symptomen van chronische borreliose..

Kompanje heeft zijn eigen Lyme en Bartonella artikelen van zijn site/blog verwijderd, toeval?
Dr Erwin J.O. Kompanje (2010) 'Atypische paniekaanvallen kunnen een uiting zijn van chronische borreliose'; Bron https://erwinkompanje.wordpress.com/2010/12/
Bron viewtopic.php?f=20&t=379&start=40#p3549 Borreliose (ziekte van Lyme) is een acute infectieziekte, maar kent ook een chronische variant. Net als syphilis wordt borreliose door een spirocheet veroorzaakt. Net als syphilis is de ziekte in chronische vorm een multisysteemziekte, wat wil zeggen dat meerdere orgaansystemen aangedaan kunnen zijn.

Net als syphilis in de vorige eeuwen wordt chronische borreliose de ‘grote imitator’ genoemd. De neurologische en neuro-psychiatrische verschijnselen van chronische syphilis en chronische borreliose lijken op ‘gewone’ neurologische en psychiatrische aandoeningen, zijn vaak aspecifiek en daardoor worden veel artsen en psychiaters op het verkeerde been gezet als zij een patient krijgen met dit soort aspecifieke verschijnselen.

Neem bijvoorbeeld paniek-aanvallen (panic-attacks) als uiting van een paniekstoornis. De paniekstoornis is een psychische aandoening die ingedeeld wordt bij de angststoornissen. Kenmerkend is een ‘out-of-the-blue’ optreden van lichamelijke verschijnselen (snelle ademhaling, snelle hartslag, trillende spieren, duizeligheid) die gepaard gaat met grote angst. De persoon denkt dat hij/zij dood gaat of een acute zeer ernstige aandoening aan het krijgen is (zoals een beroerte). Ook kan de persoon depersonalisatie of derealisatie ervaren.

Een paniekstoornis (meerdere paniekaanvallen) gaat vaak gepaard met agorafobie (pleinvrees). De persoon gaat de situatie waar hij/zij een eerdere aanval heeft doorgemaakt vermijden. Een paniekstoornis kan invaliderend zijn in de zin dat een persoon die er aan lijdt het huis niet meer uitkomt en zich sociaal isoleert. Als oorzaak wordt vaak erfelijkheid (meerdere personen in een familie lijden eraan), ernstige levenservaringen meemaken of een lichamelijke aandoening (zoals een mitralisklepprolaps) genoemd.

En dan zijn er mensen die vol in het leven staan, geen erfelijke belasting hebben voor paniekstoornis, die geen mitralisklepprolaps hebben, geen grote life-events hebben meegemaakt en toch ineens een paniek aanval of meerdere paniekaanvallen krijgen. Ze schrikken zich rot, gaan na de eerste aanval vaak naar een spoedeisendehulpafdeling of huisarts. Als de aanvallen aanhouden gaan ze veelal het ‘medische circuit’ in. Ze gaan naar psychiaters, neurologen en cardiologen, maar die kunnen niets vinden. Ze worden vaak naar huis gestuurd met een label ‘hyperventilatie’, ‘hypochonder’ of ‘aansteller’.

Hun paniekaanvallen zijn vaak atypisch, niet volgens het boekje. Vrijwel nooit hebben ze agorafobie. Een gemiddelde ‘normale’ paniekaanval duurt kort, meestal minuten (maximaal een half uur). Een atypische paniekaanval duurt veel langer, tot uren toe. Personen die deze atypische aanvallen hebben zijn ook vaak overgevoelig voor licht en geluid, hebben vaak gewrichtspijnen en lijden opvallend vaak aan ‘brain-fog’, concentratiestoornissen en vergeetachtigheid. Allemaal atypisch voor gewone paniekstoornis.

De paniekaanvallen bij deze personen zouden heel goed te duiden kunnen zijn als uiting van chronische neuroborreliose.

In november 2000 beschreef de Amerikaanse psychiater Virginia Sherr in het Journal of Psychiatric Practice in het artikel Panic attacks may reveal previously unsuspected chronic disseminated Lyme disease, drie patienten met atypische paniekaanvallen. Ik vond dit artikel op internet in 2007 nadat ik een reeks van atypische paniekaanvallen had doorgemaakt.

Het was voor mij de sleutel tot een verklaring van jaren van atypische systeemklachten. Ik bleek chronische borreliose te hebben, kreeg een maand lang intraveneus Ceftriaxon en heb daarna nooit meer een paniekaanval doorgemaakt. Ik beschreef mijn ervaringen in Medisch Contact. Daarna heb ik vele tientallen brieven en emails ontvangen van mensen die ook atypische paniekaanvallen hadden doorgemaakt. Sommigen waren gediagnosticeerd als lijdende aan chronische neuroborreliose, kregen therapie en genazen.

Andere werden voor hyperventilator, hypochonder of aansteller uitgemaakt en tobden voort.

Ik heb, buiten het artikel in Medisch Contact mijn eigen ervaringen nogmaals als case report opgeschreven en naar het American Journal of Psychiatry gestuurd. Ik kreeg het terug met de mededeling dat het niet gepubliceerd zou worden omdat ik volgens de reviewers en de editor van het tijdschrift iets had beschreven dat niet zou bestaan.

We hebben nog een lange weg te gaan. De macht van vooringenomen artsen en verzekeringsmaatschappijen is enorm. Anderen mensen die mij naar aanleiding van mijn Medisch Contact artikel schreven waren op zoek naar artsen of psychiaters die hen ‘geloofden’.

Een uitdaging voor artsen en met name psychiaters om atypische paniekaanvallen te herkennen en de lijder een eerlijke kans op genezing aan te bieden
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5768
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Do 13 Mei 2021, 12:32

Kompanje spreekt zichzelf tegen in 2021?

con amore blog
19 februari 2019
Had Darwin de ziekte van Lyme?; Bron https://blog.conamore.com/had-darwin-de-ziekte-van-lyme
..“Het klopt dat je vaak met een simpele kuur genezen bent, maar ontkennen dat chronische Lyme bestaat, begrijp ik niet..
Erwin ook besmet
Daar weet de filosoof zelf alles van: 26 jaar geleden werd hij gebeten door meerdere teken en kreeg allerlei vage klachten, zoals de atypische paniekaanvallen. Pas na vijftien jaar tobben met zijn gezondheid en diverse doktersbezoeken stelde hij uiteindelijk zélf de diagnose: Lyme. Het artikel van Sherr, dat hij nu als bron heeft gebruikt voor zijn onderzoek, was de eye-opener. Na een antibioticakuur van een maand verdwenen vrijwel alle klachten.

“Veel mensen met Lyme worden naar huis gestuurd met ‘diagnoses’ als fibromyalgie, chronische vermoeidheid, hyperventilatie of hypochondrie en blijven vervolgens jarenlang met klachten rondlopen. Wordt de ziekte pas in een later stadium ontdekt, dan is langdurige behandeling met antibiotica noodzakelijk. Helaas gaat lang niet iedere arts akkoord met zo’n behandeling, zeker niet als de ziekte niet te bewijzen is.”
Misleidende symptomen
..Omdat chronische Lyme lijkt op ‘gewone’ neurologische en psychiatrische klachten, worden artsen en psychiaters op het verkeerde been gezet. Ook krijgt niet iedereen de bekende rode uitslag en geven bloedtests vaak geen uitsluitsel: de Borrelia-bacterie kan zich ‘verstoppen’. In slechts zestig procent van de gevallen kun je het terugvinden in het bloed..

..Alhoewel Erwin het mooi vindt dat zijn onderzoek chronische Lyme onder de aandacht brengt, is dat niet de reden dat hij de bioloog is gaan onderzoeken. “Het is al elf jaar geleden dat ik Lyme had. Ik was daar helemaal niet meer mee bezig. Nee, het is puur toeval dat Darwin en ik mogelijk met dezelfde aandoening kampten en tegelijkertijd verbaast het me niet. Lyme is een ziekte die gigantisch veel mensen treft.”..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5768
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Do 13 Mei 2021, 15:30

@TheoA,
Kompanje is duidelijk van mening&visie veranderd over de ziekte van Lyme en chronische Lyme. Opmerkelijk te noemen is dat Kompanje na 15 jaar ziekte (Lyme/chronische(neuro)borreliose) met een behandeling van 1 maand antibiotica (infuus en pillen) volledig is genezen.
..“Het is al elf jaar geleden dat ik Lyme had. Ik was daar helemaal niet meer mee bezig..
TheoA schreef:Bron viewtopic.php?f=31&t=2428&start=250#p25457 Erwin Kompanje, een hoogleraar van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, schrijft in zijn blog regelmatig over corona en de gevolgen van de lockdown-maatregelen voor de samenleving.

Onder Lymepatiënten is Kompanje geen onbekende. Hij kreeg zelf jaren geleden ook deze ziekte. Over de behandeling die hij toen onderging heeft hij een aantal rake observaties geschreven.

Zijn bijdragen over corona kenmerken zich door nuchterheid en realiteitszin. Hij baseert zich op feiten en toetst de door regering en RIVM genomen maatregelen aan de beschikbare onderzoeksliteratuur. Dat levert verrassende en ook wel onthutsende conclusies op.

Ik kan iedereen zijn blog aanbevelen: https://kompanje.org/
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Vr 14 Mei 2021, 16:18

Coronavaccins Pfizer en AstraZeneca lijken even effectief na eerste prik;
Beide vaccins lijken de kans op overlijden na de eerste prik al met 75 tot 80 procent te doen dalen. De eerste indicaties bij Pfizer suggereren dat dat vaccin na een tweede dosis 95 tot 99 procent van de sterfgevallen kan voorkomen.

De onderzoekers benadrukken dat de cijfers weliswaar rooskleurig zijn, maar nog wel verdere bevestiging nodig hebben. Vooral over het effect van de vaccins op het besmettingsgevaar is nog niets definitief te zeggen.

https://www.nu.nl/coronavirus/6133330/c ... -prik.html

Henriëtte

TheoA
Berichten: 145
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor TheoA » Vr 14 Mei 2021, 20:47

Roxy schreef:@TheoA,
Kompanje is duidelijk van mening&visie veranderd over de ziekte van Lyme en chronische Lyme. Opmerkelijk te noemen is dat Kompanje na 15 jaar ziekte (Lyme/chronische(neuro)borreliose) met een behandeling van 1 maand antibiotica (infuus en pillen) volledig is genezen.

Ik ga geen oordeel geven over iemand's ziekte en behandeling op basis van een paar blogberichten.
Dat is onmogelijk en evenmin ethisch.

In het algemeen is het zo dat bij een juiste behandeling Lyme succesvol KAN bestreden worden.
Kennelijk is dat bij Erwin Kompanje het geval geweest.
Ik zie geen enkele aanleiding om aan zijn woorden te twijfelen.

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5768
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Vr 14 Mei 2021, 21:28

@TheoA,
Is het niet wonderlijk dat Kompanje zich in 2021 geheel anders uitlaat over de ziekte van Lyme en chronische Lyme en over de Lyme patiënten? Zie het artikel 'Geen besmetting aan te tonen, maar toch ‘chronische COVID-19’?'; Bron https://kompanje.org/2021/01/04/geen-be ... -covid-19/

Zijn artikel 'Yes, ik heb Lyme!' van 2009 is onder andere gepubliceerd bij Medisch contact en in 'Laat je niet Lymen Bulletin' Speciale uitgave 4/2009 van de Lymevereniging.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2070
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Za 15 Mei 2021, 13:59

Wetenschappers waarschuwen opnieuw voor coronabesmetting door de lucht;
Hoe zat het ook alweer? Vooral medische wetenschappers, zoals virologen en epidemiologen, hameren erop dat je alleen (of voornamelijk) besmet raakt via grotere druppels, die binnen 1 meter afstand op de grond vallen. Onderzoekers uit de natuurkundige hoek stellen dat het voor een belangrijk deel gebeurt via kleinere deeltjes, die verder zweven. Zo verklaren ze mega-uitbraken bij bijvoorbeeld zangkoren. Als aerosolen een rol van betekenis spelen, is het belangrijk om binnenruimtes goed te ventileren.

https://www.nu.nl/uit-andere-media/6133 ... n-wel.html

Henriëtte


Terug naar “Gezondheid Algemeen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten