Coronavirus (COVID-19)

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6171
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Di 30 Nov 2021, 17:24

Telegraaf
30 november 2021
Eerste Kamer akkoord met coronabewijs voor toegang niet-essentiële winkels; Bron https://www.telegraaf.nl/nieuws/1524768 ... le-winkels
De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en aan pretparken zouden dan
hun QR-code moeten laten zien.
..Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de coronapas in deze sectoren in te zetten. Het demissionaire kabinet zal hiervoor nog een zogeheten ministeriële regeling voorleggen aan beide Kamers.

Voorstanders zijn de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, evenals PvdA en GroenLinks en 50PLUS.
Eerder deze maand ging ook de Tweede Kamer akkoord..
Eerste Kamer
30 november 2021
Inzet coronatoegangsbewijzen bij niet-essentiële detailhandel en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen; Bron https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel ... gsbewijzen
Dit wetsvoorstel verruimt in de Wet publieke gezondheid het aantal plaatsen waar het coronatoegangsbewijs ingezet mag worden. Hiermee wil het kabinet een bijdrage leveren aan het terugdringen van de verspreiding van het covid-19 virus. In eerste instantie mocht het coronatoegangsbewijs alleen gebruikt worden als toegangsbewijs voor deelname aan activiteiten of voorzieningen op het terrein van cultuur, evenementen, georganiseerde jeugdactiviteiten, horeca en sport.

Met dit voorstel kan een coronatoegangsbewijs ook ingezet worden als toegangsbewijs tot niet-essentiële detailhandel en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen, zoals kledingwinkels, bouwmarkten, pretparken en bepaalde contactberoepen zoals kappers.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2212
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Do 02 Dec 2021, 14:36

EU: Helft van alle besmettingen bestaat over enkele maanden uit omikronvariant;
Volgens de ECDC blijkt uit voorlopige gegevens uit Zuid-Afrika, waar de mutatie voor het eerst werd gevonden, dat de omikronvariant een "aanzienlijk groeivoordeel" heeft ten opzichte van de deltavariant, die op dit moment nog dominant is in Europa. Dit betekent dat de omikronvariant de deltavariant aan het verdringen is.

De omikronvariant heeft meerdere veranderingen (mutaties) aan de uitsteeksels waarmee het coronavirus een lichaamscel vastgrijpt en binnendringt. Die mutaties "maken het heel waarschijnlijk dat antistoffen van een doorgemaakte besmetting of van vaccinatie minder goed werken", meldt het ECDC.

https://www.nu.nl/coronavirus/6170958/e ... riant.html

Werken de vaccins ook tegen Omikron? In Nijmegen zoeken ze dat uit, maar het ergste wordt gevreesd
de grote vraag is nu: beschermen de vaccins ook tegen Omikron. ,,Wat wij onderzoeken is of bepaalde varianten meer voorkomen bij gevaccineerden dan bij ongevaccineerden. Want dat zou een aanwijzing zijn dat vaccins minder goed werken tegen die varianten.’’
Moderna: huidige vaccins minder goed tegen Omirkon

De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt te verwachten dat de huidige vaccins ook bescherming bieden tegen de nieuwe variant, maar dat dat niet vast staat. Een topman van Moderna, naast Pfizer de tweede producent die boosterprikken in Nederland levert, heeft echter deze week al aangegeven te verwachten dat de huidige coronavaccins minder goed werken tegen Omikron dan tegen eerdere varianten van het coronavirus. Pfizer en Moderna zeggen de vaccins wel snel aan te kunnen passen, maar het opstarten van de wereldwijde productie van die aangepaste vaccin gaat al snel maanden duren

https://www.gelderlander.nl/home/werken ... ogle.nl%2F

Aanpassen vaccins op omikron kan snel, maar dan ben je er nog niet;
Als álles meezit, denkt vaccinoloog Van der Zeijst dat er in de loop van maart een nieuwe vaccinatiecampagne zou kunnen beginnen. Althans: in Europa, de VS of andere rijke landen

https://nos.nl/artikel/2407705-aanpasse ... -nog-niet;

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6171
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Do 02 Dec 2021, 15:15

Long Covid
Omroep Brabant
2 december 2021
Melanie (20) uit Roosendaal kreeg corona en loopt nu met rollator; Bron https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/400 ... t-rollator
Het leven van Melanie Poppelaars (20) uit Roosendaal liep tot oktober 2020 op rolletjes. Ze volgde een opleiding, liep stage en deed vrijwilligerswerk. Totdat ze positief testte op corona. Ze kreeg long covid en een jaar later kampt ze nog met klachten. “Mijn leven staat op zijn kop.”
..Een deel van de mensen houdt na een besmetting met het coronavirus langdurig klachten. Dat wordt Long covid genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie aanhouden.

Melanie heeft nog veel last van vermoeidheid, concentratieproblemen, haaruitval en spier-, reuk- en smaakverlies. “Verder heb ik het snel koud.”
..Melanie is overigens niet de enige longcovidpatiënt die niet meer naar school of werk gaat. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat zeven op de tien volwassenen met longcovid niet of minder werkt..Inmiddels volgt Melanie logopedie en ergo-, fysio- en psychosomatische therapie. Ze vult haar dagen met oefeningen die ze meekrijgt. Met een rollator loopt ze af en toe een blokje om. Ze schaamt zich daarvoor. “Buren vragen wat er aan de hand is. Het is even slikken om dat uit te leggen.”

Familie en vrienden dachten in het begin nog dat Melanie zich er wel doorheen zou slaan, omdat ze jong is. “Het raakt je als iemand uit je eigen bubbel dat zegt. Maar als ze me zagen, zagen ze me echt inkakken.”..
Onderzoek Rivm
29 november 2021
Zorggebruik neemt toe bij langdurige COVID-19 klachten; Bron https://www.rivm.nl/nieuws/zorggebruik- ... 9-klachten
Ruim 15.000 mensen doen mee aan het LongCOVID-onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarvan zijn 4.484 volwassen en 113 kinderen die bij de start van het onderzoek aangaven al langdurig klachten te hebben na een infectie met het coronavirus.
Door long covid minder productief
..Van de volwassenen gaf 7 op de 10 bij het invullen van de startvragenlijst aan door de langdurige gezondheidsklachten na corona niet (29%) of minder (40%) te kunnen werken. Ook bij kinderen is de impact groot. Meer dan de helft van de kinderen die langdurig gezondheidsklachten hadden, gingen niet (8%) of minder (43%) naar school..
Meest voorkomende klachten
..De deelnemers aan het LongCOVID-onderzoek melden in de startvragenlijst een verscheidenheid aan klachten. De meest voorkomende klachten bij deelnemers die bij de start van het onderzoek al langdurige klachten meldden, waren vermoeidheid (86%), concentratieproblemen (67%), kortademigheid (66%), moeite hebben met een drukke omgeving (60%) en hoofdpijn (54%). Bij kinderen waren de meest voorkomende klachten vermoeidheid (69%), hoofdpijn (48%), concentratieproblemen (32%), malaise (32%) en hoesten (27%). Jongens meldden daarnaast iets vaker spierpijn dan meisjes. Meisjes gaven vaker aan dat ze moeite hebben met een drukke omgeving.

Veel van de deelnemers (volwassen en kinderen) met langdurige klachten gaven in de eerste vragenlijst aan dat maanden na besmetting met het virus gewone dagelijkse handelingen veel moeite en inspanning kosten..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

TheoA
Berichten: 185
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor TheoA » Vr 03 Dec 2021, 12:45

Vorig jaar stierven ouderen aan corona. Nu sterven ze met corona.
Gevaccineerde ouderen in verpleeghuizen die corona krijgen, worden minder ziek, maar sterven uiteindelijk toch. ,,Het sterfterisico is nu weer gelijk aan dat van de tweede golf”, zegt Cees Hertogh, lid van het Outbreak Management Team en hoogleraar ouderengeneeskunde. ,,Ik schrok ervan.”...
De hoogleraar bestudeerde dossiers van honderden verpleeghuisbewoners met corona, waaruit blijkt dat een deel mildere symptomen had, maar uiteindelijk toch stierf.
https://www.gelderlander.nl/gezond/in-e ... haring_web

Het eerlijke verhaal zou nu moeten luiden: "Ouderen sterven aan ouderdom, isolatie, virusangst en bijwerkingen door vaccins".

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6171
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Vr 03 Dec 2021, 13:18

TheoA schreef:Het eerlijke verhaal zou nu moeten luiden: "Ouderen sterven aan ouderdom, isolatie, virusangst en bijwerkingen door vaccins".
@TheoA, de conclusie die je trekt is een aanname dat staat niet in het artikel. Je vergeet een belangrijk punt. Oudere mensen die in de verzorgingscentra wonen zijn daar terecht gekomen omdat zij een slechte gezondheid hebben en vaak ernstige ziekten als bijvoorbeeld dementie hebben. Het is een groep mensen met een erg kwetsbare gezondheid die (verschillende) onderliggende aandoeningen; Bron https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen en een zwak immuunsysteem hebben. Bij de groep mensen werkt het vaccin minder goed. De bezoekers, vrijwilligers en zorgpersoneel kunnen het coronavirus meebrengen in de verzorgingscentra.
Er kan daarnaast gesteggel zijn aan de voordeur. Sommige verzorgingscentra moeten beveiliging bij de voordeur zetten omdat sommige bezoekers agressief zijn naar de zorgverleners en zich niet aan de geldende maatregelen willen houden.
..De expert benadrukt dat zijn onderzoek is gedaan onder ‘extreem kwetsbare’ verpleeghuisbewoners, die een ‘zwakker immuunsysteem’ hebben..

..Wat zegt de hoge sterfte over de werking van het vaccin?
,,Het ligt voor de hand om te denken dat het vaccin een rol speelt bij dat andere klachtenbeeld. Een van de risico’s die je loopt is dat mensen denken: ‘vaccins werken niet’, maar dat is absoluut niet waar. De vaccins werken voor de bevolking als geheel uitstekend, tot nu toe. Maar dit onderzoek is gedaan naar verpleeghuisbewoners, die zijn extreem kwetsbaar, hun immuunsysteem is ook zwakker. Bovendien waart het virus nu veel rond in de samenleving, we weten gewoon dat vaccins nooit honderd procent effectief zijn.”..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2212
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Vr 03 Dec 2021, 17:18

Duitsland voert een lockdown voor ongevaccineerden in;
Wat voor sancties er voor ongevaccineerden zouden volgen is nog niet duidelijk, vermoedelijk worden het geldboetes. In Oostenrijk bijvoorbeeld, waar al tot een vaccinatieplicht is besloten, is nu sprake van een boete van 3600 euro voor ongevaccineerden

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/02/du ... n-a4067752

In Oostenrijk is enkele weken geleden de vaccinatieplicht ingevoerd.

Duitse regering wil vaccinatieplicht per februari, ook nu al aanscherpingen;
Vorige maand kondigde Oostenrijk als eerste land in Europa al een vaccinatieplicht aan. De verplichting moet uiterlijk 1 februari ingaan

https://nos.nl/artikel/2407911-duitse-r ... cherpingen

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6171
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Za 04 Dec 2021, 13:01

Uitgestelde zorg
AD
4 december 2021
Door corona is er voor hen geen plek in ziekenhuis: ‘Wat als ik straks uitzaaiingen heb?’; Bron https://www.ad.nl/gezond/door-corona-is ... ~aefb2131/
Dagelijks aan de medicijnen om de pijn te onderdrukken, sluimerende angst dat de kanker uitzaait, een donornier die maar niet kan worden geplaatst. Patiënten die door de coronadrukte in de ziekenhuizen niet aan de beurt komen voelen zich bang, machteloos, gefrustreerd en zijn boos, blijkt uit de vele tientallen reacties die we kregen op een oproep. Een portret van acht wachtenden.
De reguliere zorg is opnieuw afgeschaald en veel operaties zijn opnieuw uitgesteld waardoor er veel andere mensen worden gedupeerd en er veel mensen onnodig complicaties of blijvende gezondheidsschade krijgen of onnodig overlijden. Dat is overigens
al een tijd gaande en veel stress, leed, lijden en verdriet veroorzaakt bij mensen. De uitgestelde zorg is een verborgen crisis in coronatijd!
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2212
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Za 04 Dec 2021, 13:36

Meer amputaties, vergroeiingen en blindheid door uitgestelde zorg door corona;
Er zijn ruim 200.000 uitgestelde operaties, waarvan 40.000 tot 45.000 orthopedische ingrijpen. in 2020 zijn er 14.000 heupoperaties minder gedaan, in 2021 nog eens 8000 minder. En dan heb je het alleen over heup- en knieprotheses.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenl ... oor-corona

Eerder uitgestelde operaties weer op de lange baan door coronazorg;
De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het wil dat de overheid maatregelen neemt om het aantal coronapatienten in de umc's te verminderen. De federatie wil steun van het parlement. De umc's en de ziekenhuizen presteren volgens de NFU al lange tijd het maximale. "Het is niet realistisch om continu te vragen om de opschaling van (ic-)capaciteit. De grens is bereikt."

https://www.nu.nl/binnenland/6164786/ee ... azorg.html

Henriëtte
Laatst gewijzigd door Henriëtte op Za 04 Dec 2021, 13:42, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6171
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Za 04 Dec 2021, 13:41

Uitgestelde zorg
Stentor
3 december 2021
Nierpatiënt Mark (41) uit Zwolle: ‘Fuck it, ik ga mijn mond niet meer houden: hou je aan de maatregelen!’; Bron https://www.destentor.nl/zwolle/nierpat ... ~ae01d5a0/
Mark Broekhuijsen uit Zwolle staat op de wachtlijst voor een niertransplantatie en maakt zich zorgen. Hij is een van de duizenden mensen die wachten op een - uitgestelde - operatie. Nu roept hij mensen op om zich te houden aan de maatregelen.
..Mark Broekhuijsen (41) uit Zwolle weet sinds acht jaar dat hij nierpatiënt is. De problemen waren jarenlang onder controle te houden met medicatie. Tot afgelopen juni. ,,De waarden in mijn bloed werden kritisch, dus vond mijn arts het tijd om een transplantatie in gang te zetten.’’

Al eerder had hij in zijn omgeving gevraagd wie een nier wilde afstaan. Uiteindelijk bleek zijn 75-jarige vader een match. ,,Ik zei altijd: de nier ligt in de kast en wanneer ik hem nodig heb, gaan we hem ophalen.’’ Maar wanneer die transplantatie gaat plaatsvinden is nu onzeker, vanwege de oplopende druk in de ziekenhuizen..
Vrijheid
..,,Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om te bepalen of je wel of niet gevaccineerd wilt worden. Het enige dat ik vraag is of mensen zich kunnen houden aan de basismaatregelen. Zo spannend is het allemaal niet. Hoe erg is het om drie weken niet in een zaal te kunnen volleyballen? Dan ga je een rondje hardlopen.’’..
Worden mensen zoals jij, die wachten op een operatie, genoeg gehoord?
..,,In het nieuws wordt de stem van de horecaondernemer gehoord, of de stem van de sporters via Erben Wennemars bijvoorbeeld. Ik miste heel erg onze groep. En ik ben dan nog in de gelukkige positie dat het best goed gaat. Ik kan nog werken, golf nog, loop nog wel een uurtje. Vanuit de groep mensen die wachten op een operatie doe ik een positieve oproep: houd je aan de maatregelen voor elkaar.’’..
Uiteindelijk hebben we hetzelfde belang...
..,,Precies. Als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt, dan kan de horeca openblijven, kan mijn ziekenhuisbezoek doorgaan, enzovoorts. Maar iedereen begint trucjes uit te halen, zoals om 7 uur ‘s ochtends met z’n allen sporten. Dan zoek je het op. Pas je leven aan voor de zorgmedewerker die overwerkt is, doe het voor mensen als mij die een operatie moeten ondergaan. En doe het voor ondernemers die hun bedrijf overeind willen houden. Jongens, verminder je contacten wat en hopelijk wordt de zorg ontlast..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 6171
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Za 04 Dec 2021, 14:06

Uitgestelde zorg
AD
4 december 2021
Antivaxxers worden liefdevol verpleegd en in leven gehouden door ‘klojo’s in witte jassen’; Bron https://www.ad.nl/utrecht/antivaxxers-w ... ~a7627071/
Sharon Dijksma had het voor ‘t gemak naar boven kunnen afronden. Maar de exacte wetenschap die het covidbeleid na twee jaar aanmodderen kennelijk is, maakt de losse pols onmogelijk. 5700. Dat, en geen man meer, is het precieze aantal demonstranten dat vandaag in Utrecht mag meelopen in een demonstratie tegen het coronabeleid.
..De vraag is alleen waartégen ze protesteren. Antivaxxers hebben het toch al halfslachtige beleid zo vakkundig gesaboteerd dat de ic’s inmiddels als hangplekken voor ongevaccineerden fungeren. Ze worden aldaar liefdevol verpleegd en in leven gehouden door de ‘klojo’s in witte jassen’, zoals opperwappie Thierry Baudet ze fijntjes noemt (karma, doe je ding!).

Braaf ingeënte patiënten met kanker of hartproblemen worden naar huis gestuurd omdat er voor hen geen plek meer in de herberg is. Het QR-paspoort waarop de antivaxers zo kwaad waren, is zo goed als verlopen. Want uitgerekend op het moment dat de vijf in de klok komt, gaan de kroegen en restaurants dicht. Dus of je er wel of geen hebt, maakt geen pepernoot meer uit.

Maar toch gaan ze vandaag weer, de Jodenster fier op de borst geprikt, onder het oranje blanje bleu van de Prinsenvlag dat
76 jaar geleden ook al zo populair was in Utrecht, in een wolk van aerosolen. All 5700 of them. Demonstrerend voor de vrijheid om geen maskertje te hoeven dragen, om ziek te worden en anderen te mogen besmetten..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Gezondheid Algemeen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten