Chronische patiënt

Voor informatie die te maken heeft met Lyme-Borreliose en/of co-infecties in artikelen en linkjes. Zoals youtube-video’s, websites, medische artikelen, blogs, artikelen over lyme en politiek, verouderd lyme-nieuws, etc.
TheoA
Berichten: 159
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Chronische patiënt

Berichtdoor TheoA » Ma 10 Dec 2018, 15:54

In bijgaande video een chronische Q-koorts patiënt over zijn leven met vele beperkingen.
https://www.bndestem.nl/video/q-koorts- ... ren~p59027

Wat opvalt is dat de meeste van de gemelde beperkingen ook de chronische Lymepatiënten treft:
# vermoeidheid die soms extreme vormen aanneemt, waardoor de patiënt tot bijna niets meer in staat is
# spier- en gewrichtsklachten over het hele lijf
# concentratieproblemen
Ook de uitspraak dat het geleidelijk aan steeds verder achteruitgaat, is zeer herkenbaar voor de chronische Lymepatiënt.

Voor Q-koortspatiënten is sinds kort een schadeloosstelling beschikbaar van maximaal 15.000 euro.
De man in de video echter: Ik hoef dat geld niet als ik mijn gezondheid maar weer terug zou krijgen.

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5894
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor Roxy » Ma 10 Dec 2018, 16:51

@TheoA,
Er zijn overeenkomsten tussen de ziekten chronische Q-koorts en chronische Lyme.
Een verschil is dat bij Q-koorts veel meer geld beschikbaar is gekomen dan voor de ziekte van Lyme. In 2013 is er €10 miljoen subsidie beschikbaar gesteld door VWS en is er per 1 mei 2018 een vervolgopdracht voor Q-support gekomen --> Q-support 2.0
Q-koortsnl; lees meer Bron https://www.q-koorts.nl/
Ondersteuning
Dankzij de inspanningen van patiëntenvereniging Q-uestion, de provincie Noord-Brabant en de Provinciale Raad Gezondheid besloot het ministerie van VWS in 2013 om voor de duur van vijf jaar, 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor Q-support: een stichting voor advies en begeleiding van Q-koortspatiënten en onderzoek naar Q-koorts. Dit was voor veel patiënten, na een jarenlange zoektocht, een eerste begin van erkenning voor hun ziekte. Inmiddels ligt er een nieuwe opdracht voor drie jaar en gaat de stichting verder onder de naam Q-support 2.0.
En er is een goede samenwerking met ZonMw en een eventueel nieuw onderzoeksprogramma naar infectieziekten dat waarschijnlijk in 2019 van start zal gaan. Lees meer; Bron https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/ ... -q-koorts/
Met 16 onderzoeken naar Q-koorts probeerde Q-support de geheimen van deze onbekende ziekte te ontrafelen. Veel werd duidelijk, maar nog steeds is de Q, die voor query (vraagteken) staat, actueel. Want veel van de langetermijngevolgen zijn nog onbekend. En van een afdoende behandeling voor het Q-koortsvermoeidheidsyndroom is nog steeds geen sprake. ‘Dat maakt vervolgonderzoek echt noodzakelijk’, zegt Annemieke de Groot, directeur van Q-support 2.0. Daarom biedt de samenwerking met ZonMw perspectief. Dat is goed nieuws, zo vlak voor de Dag van de Q-koortspatiënt op 20 juni.
Onderzoeken Radboud UMC en Utrecht UMC ; Bron https://www.youtube.com/channel/UCG5JTo ... pV8dyubWsw
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2115
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor Henriëtte » Ma 10 Dec 2018, 20:05

Over chronische Q-koorts - Stichting voor mensen met Q koorts;

Ze kunnen aan je bloed zien of je daadwerkelijk chronische Q-koorts hebt. De bacterie verstopt zich en wordt later weer wakker zodra je een verzwakte conditie hebt. In dat geval word je voor een lange tijd behandeld met antibiotica.


De bacterie sluimert verder in lichaam. Als bacterie weer wakker wordt, dan heeft antibiotica weer zin. Maar dat is vooral het geval met een verzwakte weerstand.


Is de kans op het hebben van chronische Q-koorts groter indien de behandeling met antibiotica veel te laat is gestart?


Bij chronische Q-koorts – meestal tussen 6 en 12 maanden – komt de bacterie weer omhoog. Aan de bloedwaarden zie je dat de afweerstoffen weer gaan stijgen. Als Q-koorts echt chronisch is, dan vind je de levende de bacterie echt terug.
Wanneer uit het bloedonderzoek blijkt dat de antistoffen hoog blijven, moet er gezocht worden naar infectiehaarden, ook als er in het bloed geen (stukjes) bacterie worden gevonden.


http://stichtingquestion.nl/?page_id=48

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5894
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor Roxy » Ma 10 Dec 2018, 20:45

Omroep Gelderland
20 april 2010
Expertisecentrum Q-koorts in Radboud; lees meer Bron https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/ ... in-Radboud
Kennis over en ervaring met acute Q-koorts en de chronische variant worden gebundeld.

Het Radboud hield eens in de week al een Q-koortspoli. Die voorziening wordt uitgebreid met een team van deskundigen op gebieden als microbiologie, cardiologie, longziekten, verloskunde en vaatchirurgie. Ook is er een telefonische hulplijn voor huisartsen en specialisten met vragen over de Q-koorts.

Het nieuwe expertisecentrum combineert de poli met nieuw wetenschappelijk onderzoek naar Q-koorts, gericht op de afweer tegen de ziekte. Het onderzoek kijkt ook naar betere diagnostische tests en behandelmethoden.

Soortgelijke werkwijze als het NLe: Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. NLe voor wetenschappelijk onderzoeken en de Lyme poliklinieken voor patiënten Amsterdam; Bron https://www.amc.nl/web/specialismen/bij ... liniek.htm of Nijmegen; Bron https://www.radboudumc.nl/patientenzorg ... lymeziekte
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 5894
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor Roxy » Di 11 Dec 2018, 14:59

@TheoA,
Historie Q-koorts; lees meer Bron https://www.q-koorts.nl/
In 2007 breekt in Nederland, in het Brabantse dorpje Herpen de Q-koorts uit. De ziekte verspreidt zich over het hele land en groeit uit tot de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Tussen 2007 en 2009 raakten, volgens cijfers van bloedbank Sanquin, 50.000 tot 100.000 Nederlanders besmet met de bacterie die Q-koorts veroorzaakt.

Na een acute Q-koortsinfectie zijn er drie mogelijkheden:
1. Het gaat over.
2. Je blijft ziek. Van de mensen die ziek worden houdt 20% langdurige klachten van vermoeidheid in combinatie met allerlei andere klachten. Als deze vermoeidheid langer dan een halfjaar aanhoudt en er geen andere verklaring voor is noemen we dat het Q-koortsvermoeidheidsyndroom (QVS).
3. Je ontwikkelt chronische Q-koorts (1,6%). Deze groep draagt de nog levende bacterie bij zich. Die kan levensgevaarlijke ontstekingen veroorzaken aan vaten en hartkleppen.

Onbekend
De epidemie was in 2010 feitelijk voorbij, maar de gevolgen van de epidemie beslist niet. Zeker niet voor degenen die leden aan chronische Q-koorts of QVS. In veel gevallen was de diagnose zelf nog niet gesteld. Want Q-koorts en de ingrijpende gevolgen ervan, waren bij veel artsen onbekend. Bovendien meende ook menig huisarts, specialist, bedrijfs- en verzekerings-arts dat er met het einde aan de epidemie ook een einde was gekomen aan de ziekte.

Voor veel patiënten geldt dan ook dat de juiste diagnose pas jaren na de besmetting werd gesteld. Een lange, tevergeefse zoektocht naar de aard van de klachten ging daar veelal aan vooraf. Met veel onnodig leed en vaak onomkeerbare gevolgen op het gebied van werk en inkomen tot gevolg.

Onderzoek wijst uit dat ook vandaag de dag er nog steeds een groep mensen in Nederland is die niet weet dat zij chronische Q-koorts heeft. Een verontrustend gegeven in de wetenschap dat zonder de juiste behandeling chronische Q-koorts levensbedreigend is.

Stichting Q-support – Onderzoeksprogramma Q-koorts – 31 januari 2015; Bron http://www.q-support.nu/uploads/documen ... koorts.pdf
Dat heeft ertoe geleid dat de Tweede Kamer in 2012 de Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) groen licht gaven voor de oprichting van stichting Q-support met een budget van €10 miljoen voor vijf jaar.

Het ministerie van VWS en LNV hebben al eerder onderzoek laten doen naar Q-koorts in de diverse ZonMw programma’s
(€3 miljoen) en in het specifieke programma Q-koorts dat liep van 2010-2014 (€3 miljoen).
Omroep Brabant
17 november 2010
3 miljoen euro voor extra onderzoek Q-koorts; Bron https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/113 ... k-Q-koorts
DEN BOSCH - Het rijk heeft 3 miljoen beschikbaar gesteld voor extra onderzoek naar Q-koorts. De Q-koortspoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan dankzij die bijdrage extra onderzoek doen naar mensen met bloed- en vaatproblemen. Dat zijn mensen die zich nooit bij de poli hebben gemeld omdat ze dachten dat ze griep hadden. Het ziekenhuis verwacht dat daardoor de komende tijd veel mensen met chronische Q-koorts zullen worden opgespoord.

Bij de poli hebben zich de afgelopen jaren vierduizend mensen met acute Q-koorts gemeld. Gemiddeld 1 tot 5 procent van die mensen heeft chronische koorts. Het ziekenhuis denkt dat een veelvoud van mensen met acute Q-koorts zich nooit heeft gemeld omdat ze dachten dat ze griep hadden. Nu er extra onderzoek gedaan kan worden naar mensen met bloed- en vaatproblemen verwacht het ziekenhuis veel nieuwe gevallen van chronische Q-koorts op te sporen.
Het complete onderzoeksprogramma van Q-support; lees meer Bron https://www.q-koorts.nl/bibliotheek/ond ... esultaten/
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2115
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor Henriëtte » Di 11 Dec 2018, 16:08

TheoA schrijft;
Wat opvalt is dat de meeste van de gemelde beperkingen ook de chronische Lymepatiënten treft:
# vermoeidheid die soms extreme vormen aanneemt, waardoor de patiënt tot bijna niets meer in staat is
# spier- en gewrichtsklachten over het hele lijf
# concentratieproblemen
Ook de uitspraak dat het geleidelijk aan steeds verder achteruitgaat, is zeer herkenbaar voor de chronische Lymepatiënt.


Als ik de informatie van de "Stichting voor mensen met Q koorts" mag geloven zijn er zeker overeenkomsten met Lyme.

Henriëtte

TheoA
Berichten: 159
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor TheoA » Wo 12 Dec 2018, 15:45

Henriëtte schreef:Als ik de informatie van de "Stichting voor mensen met Q koorts" mag geloven zijn er zeker overeenkomsten met Lyme.

Dat zei mijn behandelend Lyme-infectioloog (van een niet-academisch ziekenhuis) jaren geleden ook al.
Hij heeft mij voor alle zekerheid laten testen op Q-koorts, maar dat gaf - gelukkig maar - geen positieve uitslag.

Het is wel opvallend dat voor de behandeling van chronische Q-koorts langdurige antibioticagebruik heel gebruikelijk is, terwijl dit voor chronische Lyme als niet-zinvol wordt gezien. Althans, dat vindt het Lyme Expertise Centrum. In ieder geval bij Kullberg zou toch een lichtje moeten gaan branden dat hier iets niet klopt. Radboud is immers zeer nauw betrokken bij de behandelmethodes van Q-koorts.

Gebruikersavatar
VerlorengezondheidM
Berichten: 2366
Lid geworden op: Za 19 Sep 2015, 23:59
Locatie: Tilburg
Contact:

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor VerlorengezondheidM » Wo 12 Dec 2018, 16:36

TheoA schreef:
Henriëtte schreef:Als ik de informatie van de "Stichting voor mensen met Q koorts" mag geloven zijn er zeker overeenkomsten met Lyme.

Dat zei mijn behandelend Lyme-infectioloog (van een niet-academisch ziekenhuis) jaren geleden ook al.
Hij heeft mij voor alle zekerheid laten testen op Q-koorts, maar dat gaf - gelukkig maar - geen positieve uitslag.


Elisa test voor Q-koorts, - 62,5% 3 jaar na de initiële besmetting door het wegzakken van de antilichamen, ook de IFA test is niet waterdicht, zie onderstaande link.

Is de Elisa test voor Lyme soms net zo onbetrouwbaar / ongeschikt als de Elisa voor Q- koorts?

De PCR van Q-koorts is als ik het mij niet vergis slechts een korte tijd effectief inzetbaar in de eerste 3 weken van de besmetting.

Complicerende factor I. v. m. antigen fases??
Verschuiving Fase 1 naar fase 2 antigeen van Coxiella; hoe zit dat bij Borrelia?

Bron: https://www.innatoss.com/nl/q-koorts/

Bron : https://www.rivm.nl/consensus-bij-diagn ... -over-eens
Lyme Test Negative?
It Still May Be Lyme Disease!

Na 19 jaar onbehandeld rondlopen met een klinisch ziektebeeld: Chronische Lyme, Q-koorts, Bartonella, Babesia, Anaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, Rickettsia, Yersinia, Coxsackie A16+ B, HHV-6.

TheoA
Berichten: 159
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:10

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor TheoA » Zo 03 Feb 2019, 09:24

Alle aangemelde Q-koortspatiënten krijgen 15.000 euro.
Eerst was sprake van maximaal 15.000 euro, maar nu heeft het kabinet besloten dat iedere aangemelde patiënt het maximale bedrag krijgt, ongeacht de ernst van de ziekte.
Er hebben zich ca. 2000 Q-koortspatiënten aangemeld.
https://amp.nos.nl/artikel/2270043-q-ko ... ssion=true

Moon
Berichten: 121
Lid geworden op: Za 15 Aug 2015, 00:50
Locatie: Enschede

Re: Chronische patiënt

Berichtdoor Moon » Zo 03 Feb 2019, 21:16

TheoA schreef:Alle aangemelde Q-koortspatiënten krijgen 15.000 euro.
Eerst was sprake van maximaal 15.000 euro, maar nu heeft het kabinet besloten dat iedere aangemelde patiënt het maximale bedrag krijgt, ongeacht de ernst van de ziekte.
Er hebben zich ca. 2000 Q-koortspatiënten aangemeld.
https://amp.nos.nl/artikel/2270043-q-ko ... ssion=true


Laten we eerlijk wezen, want wat is nu €15.000,-?
Over scheve verhoudingen gesproken :evil:
Er zou toch een nulletje bij achter moeten staan, dat zou realistischer zijn.
Lijkt eigenlijk weer nergens op.


Terug naar “Artikelen en Linkjes”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast