wat nu?

bezorgd
Berichten: 1
Lid geworden op: Ma 05 Feb 2024, 18:44

wat nu?

Berichtdoor bezorgd » Ma 05 Feb 2024, 18:47

goedendag

ben wat bezorgd om mijn dochter, bijna 20 jaar.
waaschijnlijk wel een tekenbeet, even voor de zomer. want opeens een rode kring. Maar die is er maar een dag of uiterlijk 4 gebleven toen verdwenen. Artsen consult gaf geen uitsluitsel, maar door toenemende bezorgdheid uiteindelijk na de zomer weer langsgegaan en toen een antibioticum kuur voor haar gekregen.
ik vermoed nog steeds wel klachten maar ik kan het haar natuurlijk ook niet aanpraten...

RoelA
Berichten: 364
Lid geworden op: Za 01 Nov 2014, 16:55

Re: wat nu?

Berichtdoor RoelA » Do 08 Feb 2024, 23:14

Begrijpelijk dat je bezorgd bent. De impact van Lyme kan voor sommigen enorm zijn en dat wens je je dochter natuurlijk niet toe.

Een rode kring (een Erythema migrans) na een tekenbeet is 100% bewijs voor een Borrelia infectie. Wat je feitelijk ziet is het onderhuids verspreiden van de bacterie en de immuunreactie daarop (de roodheid). De kring groeit van binnen naar buiten waaraan je kunt zien dat de bacterie steeds meer terrein wint. Uiteindelijk verdwijnt de rode kring vanzelf, een teken dat of de infectie verdwenen is, of dat de bacterie inmiddels het immuunsysteem kan ontwijken en zich verder verspreid door het lichaam.

Antibiotica helpt vooral in die eerste fase, maar dat is ook zeker geen garantie. Als je dochter al heeft gewacht tot er klachten ontstonden, dan is het nog maar de vraag of een korte antibiotica kuur echt verschil kan maken.
Als ze nu nog steeds klachten heeft, of zelfs nieuwe klachten ontwikkeld die typerend zijn voor lyme, dan zou ik zeker met haar een gesprek aangaan!

moeder
Berichten: 1
Lid geworden op: Di 13 Feb 2024, 23:09

Re: wat nu?

Berichtdoor moeder » Di 13 Feb 2024, 23:12

dank voor antwoord. tja... het is lastig... ik lijk er bijna meer mee te zitten dan mn dochter zelf of is dat angst, kop in t zand??
juni dus eerste bemerking/vlek. EM... maar dat werd door een aspirant huisarts ontkend.... uieindelijk in sepember toch maar doorgezet, en toen vrij standaard de dioxx kuur ontvangen, meen ik. tien of 14 dagen, waar ze best last van had.
een tijdje e.e.a. genegeerd... ze doet haar ding, studie met goede resultaten, uitjes, vriendenkring, maar ergens bemerk ik iets minder energie en leek ik wel eens verhoging te voelen.
maar ze weert, me alsof ik haar op een hypochonder manier dingen wil aanpraten..
laatst kwam ze ook met katerig naar gevoel na een avondje drinken met vriendinnen en ook dat merk ik op de symptomenlijst. haar vriend neemt het al helemaal niet serieus.


Terug naar “Algemeen Lyme-borreliose”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten