Positief?

Missy
Berichten: 1
Lid geworden op: Ma 02 Dec 2024, 21:15

Positief?

Berichtdoor Missy » Ma 02 Dec 2024, 21:35

Wat zegt deze uitslag precies?
Ik had 26 juli dit jaar een teek, wel weken lang een rood stipje gehad maar niet de bekende rode kring er om heen. Nu veel gewrichts klachten, pijn scheuten, heel snel verkramping en spierpijn/trillingen en extreem moe. (schildklier werkt overigens ook niet naar behoren, dus dat helpt qua klachten ook niet mee)
Bijlagen
Screenshot_20241201_141341_Chrome.jpg
Screenshot_20241201_141341_Chrome.jpg (173.54 KiB) 212 keer bekeken
Screenshot_20241201_011306_Chrome.jpg
Screenshot_20241201_011306_Chrome.jpg (95.34 KiB) 212 keer bekeken

Sproetje
Berichten: 3406
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:33

Re: Positief?

Berichtdoor Sproetje » Di 03 Dec 2024, 21:18

Hoi,

Bij de ELISA is de IgM een recente besmetting
Werd ook wel actieve infectie genoemd.

Wat precies het verschil tussen EIA en ELisa is weet ik niet, maar ik meen dat het hetzelfde is.
Je zou het kunnen opzoeken.

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 7887
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Positief?

Berichtdoor Roxy » Wo 04 Dec 2024, 15:17

@Missy, de EIA/ELISA uitslag (IgM) is positief en de IB (Immunblot) uitslag is negatief. Als de IB uitslag ook positief zou zijn is er meer duidelijk dat er sprake kan zijn van de ziekte van Lyme. Hier kun je meer lezen over de EIA/ELISA test en over de IB (Immunoblot) test; Bron https://www.amsterdamumc.nl/nl/patiente ... ziekte.htm
Heb je geen referentiewaarde van de gebruikte test van het laboratorium (dat kan per laboratorium verschillend zijn) doorgekregen? Zie bijvoorbeeld UMC Utrecht (Borrelia burgdorferi serologische screening (IgM). Eenheid: U/ml \ <3 Neg/3 - 5 Grens/≥ 5 Pos); Bron https://www.umcutrecht.nl/bepalingenwij ... eening-igm

Er kunnen ook andere ziekten spelen en de klachten veroorzaken. Als bijvoorbeeld een schildklierziekte of een niet goed behandelde schildklierziekte of een vitamine B12 tekort/B12 deficiëntie dat vaak samen voorkomt bij een schildklierziekte.

Missy schreef:..Nu veel gewrichts klachten, pijn scheuten, heel snel verkramping en spierpijn/trillingen en extreem moe. (schildklier werkt overigens ook niet naar behoren, dus dat helpt qua klachten ook niet mee)..
Mag ik iets vragen over de schildklier?
- heb je een schildklierziekte?; Bron https://schildklier.nl/schildklieraandoeningen/ Zie ook de vele klachten.
- en wordt dat goed behandeld met schildklier medicatie? En ben je goed ingesteld op de medicatie?; Bron https://schildklier.nl/tips-bij-behande ... instellen/ Zie ook informatie: Goed ingesteld en toch klachten?; Bron https://schildklier.nl/
- wordt er regelmatig schildklier bloedonderzoek; Bron https://schildklier.nl/schildklieraando ... onderzoek/ gedaan ter controle (1 of 2 keer per jaar)?

- en is vitamine B12 ook goed getest?; Bron https://stichtingb12tekort.nl/heb-ik-ee ... -diagnose/ ( :arrow: getest zonder het gebruik van B12 tabletten, multivitamines waar B12 in zit en voedingsmiddelen waar B12 aan is toegevoegd (bijvoorbeeld (fris)drankjes, yoghurtjes, melk, veganistische/vegetarische producten)? En zonder het gebruik van supplementen als chlorella, spirulina en producten als gefermenteerde sojabonen en nori/zeewier?). En wat zijn de bloedwaarden?
- zie ook de belangrijke informatie over schildklier en vitamine B12 en het goede en duidelijke webinar van internist & hoogleraar prof B.W (specialisaties: schildklierziekten, B12 tekort/B12 deficiëntie, folaat (foliumzuur) deficiëntie en andere metabole & stofwisselings-ziekten); https://schildklier.nl/dagelijks-leven/ ... hlight=B12
..Bij patiënten die goed zijn ingesteld op schildklierhormoon en toch klachten houden kan het zinvol zijn om de vitamine B12 te controleren. Patiënten met een auto-immuun schildklieraandoening hebben een (licht) verhoogde kans op andere auto-immuunaandoeningen zoals een vitamine B12 tekort..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

RoelA
Berichten: 382
Lid geworden op: Za 01 Nov 2014, 16:55

Re: Positief?

Berichtdoor RoelA » Vr 06 Dec 2024, 16:07

Missy schreef:Wat zegt deze uitslag precies?
Ik had 26 juli dit jaar een teek, wel weken lang een rood stipje gehad maar niet de bekende rode kring er om heen. Nu veel gewrichts klachten, pijn scheuten, heel snel verkramping en spierpijn/trillingen en extreem moe. (schildklier werkt overigens ook niet naar behoren, dus dat helpt qua klachten ook niet mee)

Feitelijk zegt een test niet zoveel als je de sensitiviteit en specificiteit van de test niet kent. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de elisa testen behoorlijk slecht scoren op het vlak van sensitiviteit.

Maar goed, ik verwijs graag weer even door naar het verhaal wat ik eerder heb geschreven:
viewtopic.php?f=38&t=350&start=90#p27919

RoelA schreef:Een misvatting onder artsen en patienten is dat een "test" aangeeft of je de ziekte hebt of niet. Dit is helaas niet zoals het werkt, en daar is een duidelijke wetenschappelijke onderbouwing voor. De volgende punten zijn belangrijk om te onthouden bij het stellen van een diagnose mbv testen:

1. Een test vertelt je niet OF je de ziekte hebt.
2. Een test vertelt je ook niet welke kans dat je de ziekte hebt.
3. Een test vertelt je alleen in hoeverre de a-priori gewijzigd wordt.

De a-priori is belangrijk in dit verhaal, want dit verteld welke vooraf-kans je hebt op de ziekte, kijkend naar je historie, klinisch beeld etc. Een test kan deze vooraf-kans dus wijzigen (versterken of verzwakken).
Een test die dus aangeeft of je de ziekte van lyme hebt, bestaat niet. (het is jammer dat artsen dit wel zo interpreteren)

Wat bepaald de a-priori bij bijv de ziekte van lyme? Zaken als:
- Historie van een tekenbeet
- Symptomen ontstaan na de tekenbeet
- Symptomen die passen bij ziekte van lyme
- Teek afkomstig uit een gebied waar borrelia aangetoond is
- etc...
Op basis hiervan maak je dus een initiële kansinschatting. Voor lyme is dit alles behalve een exacte wetenschap natuurlijk... Voor sommige ziekten kan een a-priori soms herleid worden uit statistieken (onderzoek op grote bevolkingsgroepen etc.).

In dit onderwerp hebben we er al meer over geschreven:
viewtopic.php?f=32&t=2510
Het geposte filmpjes van 3Blue1Brown (zie 1e post) is interessant als je de theorie erachter wilt begrijpen. Maar lees ook de laatste post van Hans waarin hij het ook probeert uit te leggen.

Het komt er dus op neer dat je met behulp van de a-priori en optioneel 1 of meerdere testen een uiteindelijke kansinschatting probeert te maken. Relatief onbetrouwbare testen dragen nauwelijks bij aan het eindresultaat, betrouwbare des te meer.

Anyway, jouw a-priori is behoorlijk overtuigend voor een borrelia infectie: typerende klachten van lyme, ontstaan vlak na een tekenbeet.
In hoeverre een onbetrouwbare test als een Elisa dus nog iets toevoegt aan je diagnose is dus de vraag...
Dat wil dus niet zeggen dat je per definitie lyme hebt, het wil alleen zeggen dat de gedane testen vrij weinig waarde hebben. Het probleem is gewoon dat er nog steeds geen betrouwbare testen zijn om een actieve lyme infectie aan te tonen.


Terug naar “Algemeen Lyme-borreliose”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten