Verlengde QT Tijd hart

Henriëtte
Berichten: 2053
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor Henriëtte » Za 16 Jan 2016, 07:30

Hallo allemaal,

Sinds enige tijd worden er bij mij regelmatig hartfilmpjes gemaakt waaruit telkens blijkt dat de QT tijd van mijn hart is verlengd.
In 2011 kreeg ik in het Radboud de diagnose chronisch Lymepatiënt.
Door alle pijnklachten ben ik tamelijk depressief maar vanwege die verlengde QT tijd mag ik geen anti depressiva gebruiken omdat deze de QT tijd ook weer verlengen.
Zijn er mensen die ook dit hartprobleem hebben en dit herkennen?
Ik zou graag jullie ervaringen horen en ook hoe jullie hier mee omgaan. Misschien ervaringen bij een cardioloog?

Groetjes Henriëtte

NMDA
Berichten: 205
Lid geworden op: Zo 02 Nov 2014, 11:34

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor NMDA » Za 16 Jan 2016, 10:44

Beste Henriëtte,

Die verlengde QT tijd komt ook vaak voor bij het zogenaamde POTS (Posturale orthostatische tachycardie syndroom) waar die verlengde QT vaak samen gaat met Tachycardie een versnelde hartslag van boven de 100. Bij POTS gebeurt dit vooral als je rechtop staat.

Een vrouwlijke lyme-patiënte waarmee ik nog contact heb is onlangs via een kanteltafeltest ook op POTS gediagnosticeerd. Haar lyme is echt intens behandeld met maanden op maanden van antibiotica dus die laatste was vrijwel zeker niet meer actief. Maar die diagnose POTS heeft haar enorm geholpen aangezien ze problemen had met het UWV aangezien ze nog steeds arbeidsongeschikt was en dat lyme verhaal niet rond te krijgen was.

Maar waarschijnlijk heeft elke lyme-patiënt waarschijnlijk wel ook een lichte tot soms zware vorm van POTS. Ik zelf herkende me niet echt in de symptomen maar toen ik zelf mijn hartslag meette toen ik lag en toen weer opstand leek het toch ook wel een lichte vorm van POTS te zijn. Maar bij het Radboud zijn ze vrij bekend met POTS en ik zou het gewoon aankaarten en om die kanteltafeltest vragen. Succes! ;)

Henriëtte
Berichten: 2053
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor Henriëtte » Za 16 Jan 2016, 11:00

Hallo NMDA,

Heel erg bedankt voor jouw reactie!.
Ik ga zo meteen eens googelen op tachycardie en POTS.
Wil me sowieso naar een cardioloog laten doorverwijzen want ik heb ook constant een verhoogde hartslag.
Groetjes Henriëtte

Quinten
Berichten: 16
Lid geworden op: Za 23 Jan 2016, 18:15

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor Quinten » Za 23 Jan 2016, 19:27

Ook ik heb een verlengde QT en QRS tijd. Hartslag is echter normaal zo rond de 74 bpm en bloeddruk laag. Bij mij is de oorzaak een llinkerbundeltakblok tgv Lyme. Ik heb meerdere cardiologen moeten consulteren voordat ik een arts vond die hiervoor een behandeling had i.c.m. lyme-behandeling. Ik zit nog middenin het behandelproces. Sterkte!

johnvz
Berichten: 173
Lid geworden op: Za 01 Okt 2016, 08:11

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor johnvz » Za 25 Mar 2017, 13:31

Mijn hartslag in rust is relatief laag (onder de 50 bpm, met uitschieters naar 45). Soms heb ik ook weer een paar dagen met 60 bpm. Het varieert dus nog wel eens een slag of 10-15. Mijn ECG ziet er normaal uit: QRS, QT en PR-interval zijn allemaal goed.
Ik zou wel willen weten of de lage hartslag (en de variatie over de dagen) gerelateerd zou kunnen zijn aan lyme, ook al zien de ECG-waarden er normaal uit.

Weet iemand of de invloed van lyme op het hart altijd op het ECG te zien is? En is dit voor een cardioloog eenvoudig vast te stellen of vereist dat specifieke expertise?

Quinten
Berichten: 16
Lid geworden op: Za 23 Jan 2016, 18:15

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor Quinten » Za 25 Mar 2017, 21:16

Een verlengde QRS of QT (ik heb een linkerbundeltakblok door Lyme) veroorzaakt door de borreliosebacterie is te zien in littekenweefsel dat een patchachtige structuur heeft. Op een MRI of extra scherpe CT scan van het hart is dit zichtbaar. Het probleem is echter dat reguliere cardiologen dit weefsel niet herkennen op de beelden. Daar heb je een radioloog voor nodig díe gespecialiseerd is in bijzondere aandoeningen in het hart. Ik werd ruim een jaar geleden nog niet geloofd in het streekziekenhuis dat de LBTB door Lyme was veroorzaakt terwijl in het UMC dit al was vastgesteld op een MRI. In het streekziekenhuis zijn ze inmiddels ook zover dat de cardioloog bevestigde dat een doorgemaakte borreliose infectie zichtbaar was. Men moet dus weten waar op te letten op de beelden.

Daisy
Berichten: 682
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 19:53
Locatie: Flevoland-Nederland

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor Daisy » Zo 26 Mar 2017, 10:55

Hallo Allen
Ik heb geen cardioklachten gehad, dus geen last hiervan, zodat ik normaal niet op dit bericht zou reageren, maar.....
ik las heel toevallig dit artikel:

http://www.rivm.nl/Documenten_en_public ... e_van_Lyme

Misschien hebben jullie hier iets aan? Het is al een ouder bericht, dus misschien is het al eens hier geplaatst.

Daisy
Luister naar je lichaam.

Quinten
Berichten: 16
Lid geworden op: Za 23 Jan 2016, 18:15

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor Quinten » Zo 26 Mar 2017, 14:44

Dank je wel Daisy. Helaas kan het ook zo zijn dat je na een EM en 10 dagen doxy toch nog niks merkt aan gezondheidsklachten, ook geen hartritme stoornissen en bij toeval op een hartfilmpje er maanden later pas achter komt dat je hart defect is. Een maand weer daarna pas ineens doodziek worden en dan pas een jaar later na dokters te hebben versleten en cardiologen die voor raadsels staan omdat het geen klassiek hartfalen is, er pas (weer door toeval) achter komen dat de borreliosebacterie de boosdoener is. De RIVM is gelukkig al verder met onderzoeksinfo publiceren maar dat onderzoek naar oorzaak en effectieve behandeling of zelfs genezen (dat zal een fantastische droom zijn) zal nog veel meer geld kosten en tijd die er nu nog niet voor wordt vrijgemaakt helaas. Hopelijk over 10 jaar zijn ze verder maar dat is helaas voor mij en vele anderen vrees ik een beetje te laat. Ik ben al blij dat ik nu kan wat ik kan en er nog ben. Dank voor het meedenken!

Eus
Berichten: 992
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 23:27

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor Eus » Zo 26 Mar 2017, 16:16

Ik ben tot nu toe driemaal opgenomen geweest ivm mijn hartklachten, waarvoor tweemaal ivm verdenking hartinfarct. Soms rare afwijkingen op het ECG, bijvoorbeeld repolarisatiestoornissen. Helaas weet men de link met Lyme niet te leggen.
Ik heb betablokkers gekregen ivm tachycardie en soms heb ik tijdelijk meer klachten, dan neem ik in overleg meer betablokkers, ik heb ook periodes met minder klachten en dan bouw ik tot een minimum af.

Henriëtte
Berichten: 2053
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Verlengde QT Tijd hart

Berichtdoor Henriëtte » Vr 22 Sep 2017, 11:24

Vanochtend weer een e.c.g. laten maken in verband met een verlengd QTC interval.
Omdat velen van ons langdurige antibioticakuren moeten hebben plaats ik hieronder een lijst van de medicatie die het QTC intervallen kunnen verlengen.
Antibiotica valt ook onder dit soort medicatie, enige controle d.m.v. e.c.g is aan te raden.

https://www.huidziekten.nl/zakboek/derm ... Tdrugs.htm

Henriëtte


Terug naar “Algemeen Lyme-borreliose”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten