Week van de Teek 31 maart t/m 4 april 2025

Voor nieuws, actualiteiten en acties specifiek over Lyme-Borreliose.
Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8031
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Week van de Teek 31 maart t/m 4 april 2025

Berichtdoor Roxy » Ma 07 Apr 2025, 14:10

Vervolg op; Bron viewtopic.php?f=5&t=2782&start=10#p31076 en vervolg op; Bron viewtopic.php?f=5&t=2782&start=10#p31083 en vervolg op; Bron viewtopic.php?f=5&t=2782#p31046

Week van de Teek
De fietsende vrienden
3 april 2025
Broek in je sokken: waarom het meer is dan een gekke dag; Bron https://defietsendevrienden.nl/2025/04/ ... -dag-2025/
..Vandaag, 3 april 2025, is het Broek in je sokken dag; Bron https://www.broekinsokkendag.nl/ Klinkt grappig, maar de reden erachter is bloedserieus: teken. Het is niet voor niets ook de Week van de Teek; Bron https://www.weekvandeteek.nl/

Zo’n klein beestje, bijna niet te zien met het blote oog. Maar onderschat ze niet. Teken kunnen ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme en het TBE-virus. En dat laatste veranderde het leven van Helmi Hoogeveen-Vuurboom voorgoed.

Het verhaal van Helmi.
Na een wandeling vond Helmi twee teken op haar been. Weken later werd ze doodziek. De teek had haar besmet met het TBE-virus, wat leidde tot een hersenontsteking. Haar weg naar herstel was en is loodzwaar. De oude Helmi zal ze nooit meer worden.

Haar boodschap? Neem tekenbeten serieus. Controleer jezelf na een boswandeling. Draag beschermende kleding. Behoor je tot een risicogroep? Laat je dan vaccineren tegen TBE. Helmi weet uit ervaring hoe groot de impact kan zijn.

Het hele interview met TBE-patiënt Helmi Hoogeveen kun je hier nalezen: https://defietsendevrienden.nl/2022/09/ ... hoogeveen/

Bescherm jezelf: stop je broek in je sokken
Een simpele preventieve maatregel kan al helpen: stop je broek in je sokken. Zo verklein je de kans dat een teek je huid bereikt. En dat is hard nodig, zeker in natuurgebieden zoals in Flevoland, Terschelling, de Utrechtse Heuvelrug en de Sallandse Heuvelrug, waar veel teken voorkomen..

Stichting Tekenbeetziekten - TBE/FSME per 1 maart 2025 meldingsplichtig!; Bron https://www.tekenbeetziekten.nl/nieuws/ ... splichtig/ en Rivm; Bron https://www.rivm.nl/nieuws/tekenencefal ... gsplichtig

Jaap!; Bron https://defietsendevrienden.nl/jaap/
..Over De Fietsende Vrienden
2022, het jaar waarin De Fietsende Vrienden hun eerste pedaalslagen maakten. Een kwartet – Age, Richard, Robert en Arjan – met een hartgrondige missie: het licht schijnen op TBE, een geniepige ziekte overgebracht door teken. Een ziekte die Jaap, de broer van Age en hun dierbare vriend, fataal werd. Met trappers vol vastberadenheid en herinneringen die hun harten vulden, begonnen ze aan de Tour De TBE. Samen trotseerden ze meer dan 1.600 kilometer. Elke meter een eerbetoon, elke trap een verhaal vol liefde en respect.

Geraakt door deze reis, schiep Robert, theatermaker en singer-songwriter, het stuk ‘JAAP!’. Een intieme inkijk in de verwoestende impact van TBE en hoe deze ziekte zijn vriendschap met Jaap abrupt verstoorde. Zijn herinneringen aan zijn vriend en de emotionele reis deelt hij nu met het grote publiek op het podium. In een verhaal dat resoneert met universele thema’s van verlies, vallen, opstaan en doorzetten. ‘JAAP!’ is een theatershow die iedereen raakt, een spiegel van emotie en herkenning.

De inspanningen van De Fietsende Vrienden bleven niet onopgemerkt. Hun verhaal en strijd trokken de aandacht van diverse media, waaronder De Telegraaf, De Sverige Kuriren, De Stentor, Het AD en 100% NL Magazine. Deze ode van toewijding is te vinden op: https://defietsendevrienden.nl/de-fiets ... de-media/..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8031
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Week van de Teek 31 maart t/m 4 april 2025

Berichtdoor Roxy » Ma 07 Apr 2025, 17:37

Vervolg op: 'Moeilijke diagnose Lyme vraagt om innovatieve oplossingen'; Bron viewtopic.php?f=5&t=2782&start=20#p31111

Week van de Teek
Tubantia
7 april 2025
Ziekte van Lyme kan gezondheid slopen: Twentse bedrijven komen met test voor vroege opsporing; Bron https://www.tubantia.nl/enschede/ziekte ... ~a296e232/
..Jaarlijks worden anderhalf miljoen Nederlanders door een teek gebeten en 27.000 van hen krijgen de ziekte van Lyme. De Enschedese bedrijven ECsens en Vysens hebben met onderzoekers van de UT een vinding gedaan waarmee de ziekte van Lyme al in een vroeg stadium en nauwkeuriger kan worden opgespoord..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8031
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Week van de Teek 31 maart t/m 4 april 2025

Berichtdoor Roxy » Di 08 Apr 2025, 13:42

Week van de Teek
Tekenradar
3 april 2025
Tekenencefalitis nu meldingsplichtig; Bron https://www.tekenradar.nl/nieuws/2025-04-03
..Wat is TBE?
TBE, of tekenencefalitis, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen via de beet van een teek die het virus bij zich draagt. De meeste mensen krijgen door het virus geen klachten, of lichte klachten, zoals koorts en spierpijn. In zeldzame gevallen kan het virus hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit kan ernstige en blijvende schade geven. Er is geen medicijn tegen TBE.

De kans op ernstige ziekte door het TBE-virus is heel klein. Sinds 2016 zijn in Nederland elk jaar ongeveer 2 tot 5 mensen met TBE gemeld.

Wat betekent meldingsplichtig?
Een meldingsplichtige infectieziekteziekte is een ziekte die een risico kan zijn voor de volksgezondheid. Als een arts of laboratorium een besmetting vaststelt, moet deze dit melden bij de GGD. De GGD kan dan maatregelen nemen om anderen te beschermen. De GGD’en geven hun meldingen ook door aan het RIVM. Zo kan het RIVM de verspreiding van een ziekte beter volgen.

Waarom is TBE nu meldingsplichtig?
Met de meldingsplicht wil het RIVM een completer beeld krijgen van het aantal mensen dat TBE krijgt. En erachter komen of er risicogebieden voor TBE zijn in Nederland. TBE komt al langere tijd voor in andere landen zoals Zweden, Duitsland en Oostenrijk. In 2016 is het virus voor het eerst bij een patiënt in Nederland gevonden.

Hoe kunt u zich beschermen tegen TBE?
De meeste mensen lopen geen risico op TBE. Maar als u vaak in het groen komt, bijvoorbeeld als wandelaar, kampeerder of bij het tuinieren, kunt u zichzelf beschermen. Gebruik een anti-tekenmiddel en draag kleding die de huid bedekt. Controleer uw lichaam op teken na een bezoek aan de natuur of als u in de tuin heeft gewerkt.

Werkt u in het groen en wordt u regelmatig door teken gebeten? Of bezoekt u de natuur in een land waar TBE vaker voorkomt; Bron https://lcr.nl/infectieziekten/384 dan in Nederland? Dan kunt u zich laten vaccineren. Uw werkgever en/of een GGD of vaccinatiebureau kan u hierover adviseren.

Wat kunt u zelf doen bij een tekenbeet?
Controleer uw lichaam altijd op tekenbeten als u buiten bent geweest. Let in de weken na een tekenbeet op klachten als koorts, gewrichtsklachten of spierpijn. Dit kan een signaal zijn van TBE of de ziekte van Lyme. Neem dan contact op met de huisarts en zeg erbij dat u een tekenbeet heeft gehad. Zo kan uw arts de juiste stappen nemen..
:arrow: Informatie - Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR); Bron https://lcr.nl/infectieziekten/384
..Wat is Tekenencefalitis?
Tekenencefalitis is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus kan een hersen(vlies)ontsteking geven. In het Duits heet de ziekte ook wel frühsommermeningoenzephalitis (FSME) en in het Engels tick-borne encephalitis (TBE).

Waar komt het voor?
Je kunt tekenencefalitis krijgen in de bossen in Europa, Rusland en bepaalde gebieden in Centraal-Azië. De ziekte komt sinds een aantal jaar ook in Nederland voor. Op de pagina Advies per Land; Bron https://lcr.nl/landen vind je waar je de ziekte kunt krijgen.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8031
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Week van de Teek 31 maart t/m 4 april 2025

Berichtdoor Roxy » Wo 09 Apr 2025, 14:50

Week van de Teek
NEN
3 april 2025
Week van de Teek: Nieuwe Europese norm biedt extra bescherming tegen tekenbeten; Bron https://www.nen.nl/nieuws/actueel/week- ... ekenbeten/
..Met de lente in volle gang worden teken weer actief in de Nederlandse natuur. Juist nu, tijdens de Week van de Teek (31 maart - 4 april 2025), is er goed nieuws voor iedereen die in de buitenlucht werkt. Een nieuwe Europese norm voor beschermende kleding tegen tekenbeten helpt om de risico's op tekengerelateerde ziekten te verminderen.

Uit recent onderzoek van Tekenradar.nl; Bron https://www.tekenradar.nl/nieuws/2025-03-31 blijkt dat Nederlanders steeds alerter worden op tekenbeten. In 2024 werd de helft van de teken binnen 11 uur verwijderd, terwijl dit in 2014 nog 14 uur was. Dit is een positieve ontwikkeling, want hoe sneller een teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme.

Ondanks deze vooruitgang krijgen jaarlijks nog altijd zo'n 27.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Vooral in de periode van maart tot en met oktober, met een piek in juni, zijn teken zeer actief. Ze komen voor in hoog gras, bosjes, duinen en andere natuurgebieden.

Nieuwe Europese norm voor betere bescherming
In februari 2025 is de Europese norm NEN-EN 17487:2025 gepubliceerd. Deze norm biedt duidelijke richtlijnen voor beschermende kleding tegen tekenbeten en helpt zo bij het voorkomen van ziektes zoals de ziekte van Lyme.

De norm richt zich specifiek op bescherming tegen de schapenteek (Ixodes ricinus), de meest voorkomende tekensoort in Europa. De richtlijnen beschrijven hoe kleding het lichaam moet bedekken - met name de benen, taille, romp en armen tot een hoogte van 1,5 meter, waar teken zich meestal in de vegetatie bevinden.

Permethrine als effectief beschermingsmiddel
Een belangrijke component van de norm is de toepassing van permethrine, een stof die teken verlamt voordat ze de huid kunnen bereiken. De norm stelt specifieke eisen aan:
- De wijze waarop permethrine op kleding wordt aangebracht
- Het onderhoud van behandelde kleding
- De effectiviteit na meerdere wasbeurten
- De veiligheid voor mens en milieu

Vooral belangrijk voor werkgevers
Voor werkgevers is deze norm een belangrijk instrument. In landen waar de ziekte van Lyme als beroepsziekte wordt erkend, zijn werkgevers wettelijk verplicht beschermende maatregelen te nemen. Deze norm ondersteunt hen bij het maken van de juiste keuzes voor beschermende kleding.

"De normcommissie Persoonlijke beschermingsmiddelen van NEN heeft actief bijgedragen aan de ontwikkeling van deze Europese norm," licht Margot Verbeek, consultant bij NEN toe. "Door verschillende partijen samen te brengen die zich inzetten voor veilige werkomstandigheden, komen we tot breed gedragen oplossingen die echt verschil maken in de praktijk."

Preventietips
Naast beschermende kleding blijven de algemene preventieadviezen belangrijk:
- Draag in natuurgebieden bedekkende kleding
- Controleer jezelf op teken na een bezoek aan de natuur
- Verwijder een teek zo snel mogelijk met een tekentang of pincet
- Noteer wanneer je gebeten bent en houd de plek in de gaten..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Nieuws, Actualiteiten en Acties”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten