RTL Nieuws
30 augustus 2017
Foodwatch: 'groot deel supermarktproducten is sterk bewerkt fabrieksvoedsel'
Volgens voedselwaakhond Foodwatch bestaat 70 procent van het assortiment in Nederlandse supermarkten uit sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Die producten bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig mineralen, vitaminen en vezels.
Foodwatch deed een steekproef bij de Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Daaruit bleek dat 459 van de 651 onderzochte producten viel in de categorie 'ultra-processed foods', een andere term voor sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Slechts 16 procent van de producten was vers, onbewerkt of licht bewerkt.
Lees meer gehele artikel; Bron
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/food ... eksvoedsel en
https://www.nu.nl/eten-en-drinken/49005 ... edsel.html Suiker, vet, zout
In het sterk bewerkte fabrieksvoedsel, ook bekend onder de noemer ultra-processed foods, zit vaak veel suiker, vet en zout. Uit het foodwatch-onderzoek blijkt dan ook dat aan 76 procent van dit voedsel suiker is toegevoegd. Aan 60 procent van het fabrieksvoedsel is zout toegevoegd en 93 procent bevat suiker en/of zout.
Behalve een grote hoeveelheid suiker, vet en zout bevat deze categorie voedsel ook vaak weinig mineralen, vitaminen en vezels. Fabriekseten wordt daarom ook vaak in verband gebracht met obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker.
Vergaande gevolgen
"Ongezonde ultra-processed foods domineren de supermarktschappen, met vergaande gevolgen voor de volksgezondheid", luidt de reactie van de voedselwaakhond. "Zo komen er in Nederland wekelijks 1.200 nieuwe patiënten met diabetes type 2 (suikerziekte) bij."
"Dit toont de noodzaak aan van een actief voedselbeleid van overheidswege. Denk bijvoorbeeld aan een lagere belasting op verse groente en fruit ten opzichte van junkfood, wettelijke maatregelen tegen kindermarketing van junkfood en dwingende maatregelen tegen misleidende etiketten."